matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 20.12.2010
Zadania
Odp.
1
adaga:
Pomozcie gusi
1
Aga:
http://matematyka.pisz.pl/strona/1418.html Czwartego przykładu nie rozumiem może mi ktoś wytłumaczyć?
6
adaga:
czy ktos pomoze rozwiazac?
3
myszka:
Z gory dziekuje
W szkolnej stolowce na obiad oferuje sie jako danie podstawowe do wyboru pierogi i gulasz a na
2
myszka:
POMOZCIE
!
W klasie 3a jest 15 chlopcow i 15 dziewczat, w klasie 3b 9 chłopcow i 21 dziewczat.
4
xyz:
ile mozna utworzyc liczb pieciocyfrowych z cyfr 4,5,6.?
2
Mona:
Na ile sposobów można wybrać 3 karty spośród 24?
2
Ewa:
0,25*
√
2
=
8*2
−4
4
girl_16:
Czy można zbudować trójkąt o bokach mających długość:
6
xyz:
Na ile sposobow powiesic na jednej scianie w jednym rzedzie 4 obrazy?
3
ijac:
2
log
3
5
− 5
log
3
2
= ?
3
olakr:
Rozłóż czynniki na wielomiany: W(x) = 2x
4
+ 32
3
noname:
jest ktos dobry z angola?;>
2
dzola:
W pudełku jest 5 kul ponumerowanych cyframi od 1 do 5. Losujemy kulę,zapisujemy jej numer i zwracamy do urny, losujemy ponownie i zapisujemy numer kuli wyciagnietej w drugim losowaniu
3
noname:
rozwiaz nierownosc (3x−1)
2
≤0
4
Edyta:
Obliczyłam ale nie wiem czy dobrze. Prosze o sprawdzenie
! 0,5
7
*4
−
3*16
2
= 0,01*0,02*256=0,05
6
Mona:
Pomocy
w grupie 30 sportowców jest 20 narciarzy, 6 kolarzy i 4 biegaczy. Prawdopodobieństwo zakwalifikowania się do zawodów są natępujące dla narciarzy − 0,9 ;
0
niki:
narysuj : |z+5i|≥3
4
dzola:
W pudełku znajduje sie 12 pilek , 5 białych i 7 czerwonych.Losujemy 3 pilki.Jakie jest prawdopodobienstwo ze wylosujemy 3 pilki czerwone?
1
s:
Czesc
2
kalaa:
Określ zbiór wartości funkcji y= −
√
3
sgn(−|x+5|).
0
qń:
Przekrojem osiowym walca jest prostokąt ABCD. Długości boków AB i BC oraz przekątnej AC są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o różnicy 4. Oblicz objętość walca (rozpatrz dwa
3
kalaa:
Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie całkowitej resztę z dzielenia tej liczby przez 5. Podaj zbiór wartości funkcji f.
0
xxx:
:::rysunek::: Wykorzystując symbol wartości bezwzględnej, opisz zbiór przedstawiony na osi za pomocą warunku
5
Mariola:
1. Boki trójkąta prostokątnego mają długości 5, 12, 13. Wyznacz miarę najmniejszego z kątów ostrych tego trójkąta.
5
cyki:
Witam
8
justyna:
Rozwiąż nierówności:
1
1
−
> 0
x
2
√
x
0
dzola:
nikt tu nie jest dobry z prawdopodobienstwa?
2
Ankaa:
Zbadaj przebieg zmienności funkcji: y=2x − arctgx
0
justyna:
wyznaczyć asymptoty funkcji f(x) = lnx −
√
x
z lim x→
30
dzola:
Pomozcie mi rozwiazac kilka zadan z prawdopodobienstwa błagam
2
koko:
x+3
+
4x
3
=
2x−1
6
+2
2
(x+4)
2
+14=(x−2)
2
+2 oraz 3(2−x)<lub = −
2
3
(6x−21)
4
Mariola:
:::rysunek::: 5. Długość przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego jest równa 10, a jednym z kątów ostrych
2
kinia:
:::rysunek:::
3
Mariola:
4. Przedstaw liczbę α = (sin60 + 2)
3
w postaci a + b
√
3
gdzie a, b sa liczbami wymiernymi.
5
Grześ:
Oto zadania na fizykę. Nie wiem czy ktos zainteresowany tu zajrzy, lecz umieszczam je. Chciałem publicznie przeprosić Bartka K. oraz Karola W. Nie wiem po co byłą ta kłótnia,
2
kalaa:
Zbadaj na podstawie definicji monotoniczność funkcji f(x) = x
2
− 4x w zbiorze (−
∞
; 2)
3
holmes.thinking:
Ja tak trochę nie na temat matematyki. Czy akomodacja jest zjawiskiem optycznym?
4
olga:
znajdz punkt wspolny prostych
3
Ewa....:
1. Dla pewnego kąta α prawdziwy jest wzór 3 sinα =
√
3
cosα . Wyznacz α jeżeli 0 stopni < α < 90 stopni.
1
Beata:
Pole trójkąta w trójkącie ABC dane są |AB|=3 |AC|=5 kąt CAB=60st.
1
kaska:
Objętośc pudełka na monety wynosi 42 cm
3
i jest to prostopadłościan. O ile sie zmieni jego jeśli długośc podstawy zwiększymy 4krotnie, szerokosc zmniejszymy 2krotnie a wysokosci
15
KASIA.:
Pomożecie ?
9
aga:
Wyznacz współczynniki a i b tak, aby W(x)*F(x)=H(x), jeśli a) W(x) = x² + 3x + 2, F(x) = ax + b, H(x) = 2x³ + 3x² − 5x − 6
2
olakr:
Wyznacz a i b z układu równań.
1
Lidia:
Dane są zdarzenia A, B ⊂Ω. Wiadomo, że P(A∩B')=P(B∩A'), P(A∪B)=0,75 i P(A∩B)=0,25. Oblicz P(B), P(A−B)
1
julita:
W równoległoboku ABCD dłuższy bok AB ma długośc 15 cm, dluzsza wysokosc DE zawiera sie w rownolegloboku i ma dlugosc 12 cm, a dlugosc krotszej przekatnej BD wynosi 13 cm. Oblicz
8
Beata:
siemka mam do zrobienia dwa zadanka. oblicz obwód i polę trójkąta równoramiennego wiedząc że kąt między ramionami ma miarę 120
13
Aga:
Podam pare przykładów jak by wam się chciało możecie podać całe rozwiązanie jak nie to tylko wynik
. Bardzo dziękuję
0
ToMCio:
POMÓŻCIE, PROSZĘ
Podstawą ostrosłupa jest trapez równoramienny, którego ramię ma długość 12cm. Kąt ostry tego
2
Aguś :):
Rzucamy 3 razy symetryczna moneta.Oblicz prawdopodobienstwo nastepnych zdarzen A− otrzymamy 3 razy ten sam wynik
0
ToMCio:
POMÓŻCIE, PROSZĘ
Podstawą ostrosłupa jest trapez równoramienny, którego ramię ma długość 12cm. Kąt ostry tego
0
ToMCio:
POMÓŻCIE, PROSZĘ
0
julita:
jak wyprowadzić wzór |DO|=√ ||AO|*|OE| . Prosze o szybką odpowiedz
7
Kinga:
Bardzo proszę o pomoc, nie wiem kompletnie jak ro zrobić
zad1 Iloczyn trzech kolejnych liczb parzystych jest równy −48. Wyznacz te liczby.
2
KASIA:
Oblicz ile raz należy rzucić monetą,aby prawdopodobieństwo wyrzucenia co namniej raz orła było większe od
255
256
13
noname:
rozwiaz nierownosci: a) (x−3)(2x+5)≤(2x−6)(2x−1)
2
Lidia:
Mamy dwie urny: w pierwszej jest 8 kul − 5 białych i 3 czerwone, w drugiej też jest 8 kul − 3 białe i 5 czerwonych. Z każdej urny losujemy po jednej kuli.
6
katrin:
Prostą 4x−2y +6= 0 zapisać w postaci parametrycznej.
5
Pomocy!!!:
jak obliczyc objetosc kuli wiedzac ze pole podstawy wynosi 250 pi
1
paula:
Określ dla jakich x wartości wyrażenia x
2
− 6x jest większa od −9
3
paula:
|x+1| +2 |x+1| = 6
1
bartek1425:
Liczba (1+ 1/1) (1+1/2) (1+1/3) ... (1+1/2009) (1+1/2010) równa się. Przepraszam za taką niematematyczną wersję.
0
bingo:
tgα=2:3 i sinα<0
2
pafcio:
mam takie pytanko otoz wielomian x
2
+10x−24=0 ma 2 pierwiastki jeden to 2 bo w(2) =0 a drugi
?
0
Hania:
pozdbiór zbioru liczb naturalnych dodatnich spełniajacych nierownosc : (3−x)(3+x)>0 ma ile elementow?
2
Tomek:
a= log
4
5 b= log
4
3 przy pomocy a i b zapisz
3
balwanek:
Witam mam problem z zapisaniem rozwiązania tego zadania.
6
Tomek:
Pomoglby ktos z takim przykladem? Jutro musze to poprawiac a wiem ze taki bedzie na 100 % i nie wiem jak to rozwiazac
1
Paweł:
Dany jest trójkąt równoboczny o długości boku 8. Na boku AB obrano pkt. D i poprowadzono przez ten pkt prostą nachyloną do boku AB po kątem 30(stopni).Prosta ta przecina bok BC w punkcie E.
1
Hania:
liczba pukntow wspolnych prostej y=−x z wykresem funkcji y=1/2x
2
−2x+3 wynosi...?
1
pafcio:
kwadrat liczby x=5+2
√
3
jest rowny
1
Kasia:
to zadanie z kombinatoryki które miałam na poprawie spr. właściwie zdawałam na 2
W puli 1 są 3 kule białe i 3 kule czarne, w 2 puli są 2 kule białe i 6 kul czarnych. gdy
1
onedarkness:
Wie ktoś może jak narysować y = sin |x|
2
paula:
2x
5
+ 3x
4
− 2x − 3 = 0
2
Ewa....:
Wykaż, że dla kata ostrego α prawdziwa jest tożsamość:
0
weird:
uprość podane wyrażenie: (
3
√
2
+ 1)
3
√
3
√
2
−1
3
4
pafcio:
współczynnik kierunkowy prostej równoległej do prostej o równaniu 4x −2y+1=0 jest rowny A. 4
1
pomocy z fizyki szukam :):
:::rysunek::: Na ciało o masie 1kg działają 3 siły przyłożone do tego ciała. Oblicz wartość siły równoważącej
1
sandra7291:
sprawdź bez wykonywania dzielenia, czy wielomian W(x)=x
4
−2x
2
+1 jest podzielny przez x−3.
8
noname:
rozwiaz nierownosci: a)3x
2
+1>2
1
2
2
maczorek:
rozwiąż dwa równania trygonometryczne
1
martuś:):
pomóżcie (x
3
− 6x
2
+ 12x − 16) podzielić (x − 4)
3
Oblicz z dokładnością do 0,1 odchylenie standardowe następujacych danych: a)−2,0,1,4,7,14
1
:::rysunek::: Pomocy
2
MAK:
1
DŁUGOŚĆ BOKU a: 2 4 8
√
3
2
DŁUGOŚĆ PRZEKĄTNEJ d: Uzupełnij tabelkę dla kwadratu, korzystając ze wzoru na długość jego przekątnej:
2
Nvmd:
sluchajcie, moze mi ktos pokazac jak bedzie wygladal wykres funkcji cosx − |cosx| ? tylko prosiłabym o rysunek...
5
olakr93:
Dla jakich wartości parametru m równanie x
4
+ 2(m−2)x
2
+ m
2
− 1 = 0 ma dwa różne pierwiastki?
4
AroOo:
Sprawdz która liczba jest większa a)30%liczby90 czy 90% liczby30 b)5%liczby 120 czy 120%liczby5
0
Andrzej:
n!
Rozwiąż równanie:
= 4480
n+1
6
Lidia:
Kostka sześcienna do gry została wykonana z jednorodnego materiału, ale na niektórych ściankach liczby oczek są takie same. Wiadomo, że w jednokrotnym rzucie tą kostką prawdopodobieństwo
14
KASIA.:
Pomożecie ?
12
olakr93:
Wykaż, że liczba
√
3
jest liczbą wymierną.
4
Lidia:
Wielokąt wypukły ma n wierzchołków, spośród których losujemy 2. Wyznacz n wiedząc że prawdopodobieństwo wylosowania wierzchołków wyznaczających przekątną tego wielokąta jest równe
5
olakr93:
Wielomian W(x) = x
3
− (a+b)x
2
− (a−b)x + 3, x ε R, jest podzielny przez wielomian P(x) = x
2
− 4x + 3. Wyznacz a i b, a następnie rozwiąż nierówność W(x) > 0.
1
qń:
Przekrojem osiowym walca jest prostokąt ABCD. Długości boków AB i BC oraz przekątnej AC są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o różnicy 4. Oblicz objętość walca (rozpatrz dwa
2
qń:
Oblicz pole powierzchni całkowitej walca o promieniu podstawy 4 cm, jeśli pole jego przekroju osiowego jest równe 40 cm.
2
qń:
Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 8cm
2
, a jego ściany boczne są trójkątami równoramiennymi o kącie między ramionami 30*. Oblicz pole powierzchni całkowitej.
7
olakr93:
W(x) = 2x
4
+ 32
17
Lidia:
W urnie znajdują się 4 kule czerwone, 3 kule zielone i po 1 niebieskiej, żółtej i białej. Losujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
10
Hania:
najwieksza liczba naturlan spelniajaca rownosc :
n+15
n
> 3 to...?
3
Basia:
Jak sprawdzić czy liczba (6
1
23+44)/10 jest liczbą całkowitą?
8
matek987:
cześć wszystkim.Proszę o rozwiązania gdyby ktoś mógł bo muszę oddać pracę kontrolną ze statystyki a wcale nie wiem o co w tym chodzi:( pozdrowionka
3
ewka:
Dany jest czworokąt wpisany w okrąg. Długości kolejnych boków tego czorokata są równe 3,2,4,7. wyznacz kat czworokąta między najkrótszymi bokami.
4
ewka:
Jeden z boków trójkąta ABC ma długość 4, a kąty do niego przyległe mają miarę 45, 60 stopni. wyznacz długość pozostałych boków tego trójkąta.
6
Hania:
rozwiaz rownanie :
11
Lidia:
W pustym przedziale są 2 rzędy ponumerowanych siedzeń, po 4 miejsca w każdym rzędzie. Do tego przedziału weszły 4 osoby, wśród których są osoby A, B i zajęły losowo miejsca. Oblicz
5
Olcia_:
Witam Mam prośbę, czy mógłby ktoś rozwiązać te kilka zadanek bo jestem z nich zielona
3
niewiedzaca ;p:
do wykresu funkcji f(x) =
x+1
x−3
należy punkt :
3
niewiedzaca ;p:
Jeśli dla kąta ostrego cos α =
3
7
, to:
5
Alberttynka:
W trójkącie różnica długości dwoch boków wynosi d.Gdyby kąt między
12
czekolada:
wyznacz wszystkie wartosci parametru m,dla ktorych dziedzina funkcji f(x)=log[(m
2
+m−6)x
2
+(m−2)x+1] jest zbior wszystkich liczb rzeczywistych
12
piekna:
z
5
−32i
2
alga:
Oblicz objętość graniastosłupa prostego o podstawie rombu o boku 5 cm i kącie ostrym 60 st .przekątna ściany bocznej jest nachylona do krawędzi ściany pod kątem 30st.Oblicz objętość.
1
:):
11 przyjaciół wybrało się do kina. Otrzymali 11 kolejnych miejsc w jednym rzędzie. Jakie jest prawdopodobieństwo że 3 wybrane osoby będą siedziały obok siebie?
1
Daniello :
x=(
√
4+
√
7
+
√
4−
√
7
)
2
, y=14
3
Lidia:
W urnie znajdują się 4 kule czerwone, 3 kule zielone i po 1 niebieskiej, i białej. Losujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
2
Lidia:
Ze zbioru liczb {1,2,3,...,100} losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowana liczba jest podzielna przez 8 i nie jest podzielna przez 12.