Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego.
qń: Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 8cm2, a jego ściany boczne są
trójkątami równoramiennymi o kącie między ramionami 30*. Oblicz pole powierzchni całkowitej.
20 gru 14:45
Niunia85:

a
2=8
a=
√8
a=2
√2
b=4
√2
h
2=(4
√2)
2−
√22
h
2=32−2
h
2=30
h=
√30
Pp=8
| | 1 | |
Pb= |
| *2√2*√30=√2*√30=√60=2√15 |
| | 2 | |
Ppc=Pp+4Pb=8+4*2
√15=8+8
√15=8(1+
√15)
20 gru 17:23
qń: Wielki dzięki Niuniu
20 gru 21:06
maciex: sin15 to nie 1/4, zadanie jest źle zrobione.
12 wrz 23:38
Marcin94: No właśnie coś tu jest nie taK
17 lut 11:20
dero2005:

P
p = a
2 = 8
a =
√8 = 2
√2
a
2 = l
2 + l
2 − 2*l*l*cos30
o
l
2 = 16 + 8
√3
h
s =
√l2 − (a2)2 =
√14 + 8√3
P
c = a
2 + 2a*h
s = 8 + 2*2
√2*
√14 + 8√3 = 8+4
√2*
√14+8√3
17 lut 11:50