Prawdopodobieństwo
Lidia: W urnie znajdują się 4 kule czerwone, 3 kule zielone i po 1 niebieskiej, żółtej i białej.
Losujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) co najmniej jedna kula jest czerwona (musi wyjść 2/3 )
b) obie kule są różnych kolorów (musi wyjść 4/5 )
c)wśród wylosowanych kul jest kula biała LUB żółta (musi wyjść 17/45 )
20 gru 14:00
20 gru 14:22
JeyAr: A' − obie sa identycznego koloru
P(A)= 1−P(A')...
20 gru 14:25
Lidia: Ok dzięki JeyAr, dobrze wychodzi

, ale kolejne podpunkty
20 gru 14:30
20 gru 14:30
Lidia: | | 13 | |
Nie wiem czemu ale w podpunkcie b wychodzi mi P(A)= |
| |
| | 15 | |
20 gru 14:34
JeyAr: w b)
P(A')=9/45=1/5
20 gru 14:35
Lidia: Ok dobrze już wychodzi, ja coś źle skróciłam wcześniej
20 gru 14:36
JeyAr: Na papierze wychodzi idealnie...sprawdź jeszcze raz
20 gru 14:36
Lidia: A możesz mi powiedzieć czemu tak trzeba robić A w podpunkcie c

Nie wiem skąd to 1 po 1 itd. A
1 po 1 =0 czy 1
20 gru 14:41
JeyAr: 1 po 1 oznacza że wybierasz 1 kulkę koloru żółtego pozostałe 8 nie sa ani żółte ani białe
potem to samo 1 po 1 bo wybieramy kulkę biała a 8 po 1 bo pozostała kulka nie może być ani
biała ani żółta i 1 po 1 biała i 1po 1 żółta jednoczesnie...
a 1 po 1 to 1
20 gru 14:45
Lidia: | | | | | | | |
Dobra, już wiem że | =1, ale nie rozumiem czemu tam jest | a nie | , skoro |
| | | | |
wszystkich kul jest 10, więc po odjęciu tej jednej już wylosowanej zostałoby 9
20 gru 14:45
JeyAr: założyłem że 2 kulka nie będzie ani żółta ani biała
20 gru 14:48
Lidia: Aha, już wszystko jasne, dzięki za dokładne wytłumaczenie

Pozdrawiam
20 gru 14:49
JeyAr: 1 kula B 2 dowolna (nie biała i nie żółta)
1 kula Z 2 dowolna (nie B i nie Z)
1 B 2 Z.....taki jest pomysł
20 gru 14:54
Lidia: Niestety zostało mi jeszcze 3 zadania do ogarnięcia... Gdyby nie tacy jak ty, nie zrobiłabym
ich sama. dziękuję
20 gru 14:58
JeyAr: spoko....
20 gru 15:00
matołek:
bo nie zrobiłaś ich sama, sama co najwyżej przepisałaś
20 gru 15:08