matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje trygonometryczne
Ewa....:
1. Dla pewnego kąta α prawdziwy jest wzór 3 sinα =
√
3
cosα . Wyznacz α jeżeli 0 stopni < α < 90 stopni.
2
√
2
2. Dany jest kąt α taki, że cosα =
i 0 stopni < α < 90 stopni. Wykaż, że liczba
3
125
sinα
jest naturalna. 3. Wiadomo, że tgα =
1
2
i 0 stopni < α < 90 stopni. Wyznacz sinα i cosα.
20 gru 20:05
Godzio:
sinα
√
3
=
cosα
3
√
3
tgα =
⇒ α = 30
o
3
20 gru 20:12
Godzio:
1
1
sinα =
√
1 − cos
2
α
=
√
1 −
8
9
=
√
=
9
3
125
1/3
= 5
20 gru 20:14
Godzio:
1
√
5
sinα =
=
√
5
5
2
2
√
5
cosα =
=
√
5
5
ctgα = 2
20 gru 20:17