pomocy
pafcio: współczynnik kierunkowy prostej równoległej do prostej o równaniu 4x −2y+1=0 jest rowny
A. 4
B.−2
C.1/2
D.2
20 gru 17:42
R.W!.6l: Wiesz co to jest współczynnik kierunkowy? Postać kanoniczna? Postać ogólna?
POSTAĆ OGÓLNA: Ax+By+C=0 −> 4x−2y+1=0
| | A | | C | |
POSTAĆ KANONICZNA: y=ax+b (z ogólnej ma wzór: y=− |
| x= |
| ) |
| | B | | B | |
WSPÓŁCZYNNIK KIERUNKOWY: y=
ax+b, a=tgα, α − kąt nachylenia prostej do osi OX
−> a=2
20 gru 17:53
20 gru 17:54
pafcio: dzieki wielkie
20 gru 17:56
R.W!.6l: Heh, nudzę się, więc starałem się jakoś inaczej niż podac tylko odpowiedź
20 gru 17:57