prawdop
dzola: Pomozcie mi rozwiazac kilka zadan z prawdopodobienstwa błagam

20 gru 20:39
fajny: a można treści?
20 gru 20:43
dzola: oki
20 gru 20:44
dzola: Ustawiamy na połce w sposob losowy encyklopedie złozona z 7 tomow. Jakie jest
prawdopodobienstwo ze tomy pierwszy i siodmy beda staly obok siebie?
20 gru 20:46
dzola: W pudełku znajduje sie 12 dlugopisow z ktorych 4 sa uszkodzone.Losujemy 3 dlugopisy.Jakie jest
prawdopodobienstwo ze wszystkie wylosowane dlugopisy sa sprawne?
20 gru 20:48
fajny: sposobów ustawienia masz 7!
a takich, że te dwa będą obok siebie masz 2*6! (6! bo traktujesz je jak jeden i wtedy masz 6 do
ustawienia, a 2*, bo jesze one mogą stać obok siebie w różnej kolejności)
no więc P = 2*6!/7! = 2/7
20 gru 20:49
dzola: 
POMOZ
20 gru 20:49
dzola: tam ma byc 2 *67?
20 gru 20:52
fajny: to było pierwsze
teraz drugie:
prawdopodobieństwo, że pierwszy wylosowany będzie sprawny: 8/12
prawdopodobieństwo, że drugi wylosowany będzie sprawny: 7/11
prawdopodobieństwo, że trzeci wylosowany będzie sprawny: 6/10
P=(8/12)*(7/11)*(6/10)
20 gru 20:52
20 gru 20:53
dzola: ale jak to obliczyłes?
20 gru 20:54
fajny: w którym?
20 gru 20:55
dzola: w tym 2
20 gru 20:56
dzola: a w tym 1) to przeciesz 2*6 to 12 a nie 2
20 gru 20:57
fajny: jak wśród 12 jest 8 sprawnych, to prawdopodobieństwo wylosowania sprawnego wynosi 8/12
a, gdy już jeden wylosujemy, to zostanie nam tylko 11, w tym 7 sprawnych, więc teraz
prawdopodobieństwo = 7/11
trzeci raz analogicznie
20 gru 20:59
fajny: ale tam jest jeszcze silnia (!)
20 gru 21:00
fajny: wiesz, co to jest silnia?
20 gru 21:03
dzola: a w tym 2 to P mam wymnozyc czy to juz odpowiedz?
20 gru 21:04
dzola: ta juz kumam
20 gru 21:04
fajny: odpowiedź w takiej formie jest merytorycznie poprawna, ale, jak chcesz, możesz doprowadzić
wynik do prostszej postaci
20 gru 21:05
dzola: W wycieczce szkolnej bierze udział 16 uczniow wsrod ktorych tylko 6 zna okolice.Wychowawca
wybiera w sposob losowy 3 osoby ktore maja pojsc do sklepu.Oblicz prawdopodobienstwo tego ze
wsrod wybranych 3 osob wszystkie beda znaly okolice
20 gru 21:08
fajny: to zadanie jest identyczne jak to z długopisami
spróbuj sama
20 gru 21:09
dzola: nie dam rady
20 gru 21:11
fajny: spośród 16, 6 zna okolice. jakie jest prawdopodobienstwo, ze losowo wybrany zna okolice?
20 gru 21:13
magda: to zadanie zostało dziś rozwiązane na forum poszukajcie
20 gru 21:22
dzola: 6 do 16?
20 gru 21:22
dzola: nie lubie takich zagmatwanych zadan:(
20 gru 21:23
fajny: ale no jakie jest prawdopodobienstwo? to jest proste
20 gru 21:25
dzola: 1/6?
20 gru 21:27
dzola: W pudełku znajduje sie 12 pilek , 5 białych i 7 czerwonych.Losujemy 3 pilki.Jakie jest
prawdopodobienstwo ze wylosujemy 3 pilki czerwone?
20 gru 21:40
fajny: te wszystkie zadania są takie same − zrób je tak, jak ja to o długopisach
20 gru 21:44