Zadania
Aga: Podam pare przykładów jak by wam się chciało możecie podać całe rozwiązanie jak nie to tylko
wynik

. Bardzo dziękuję
a)
√(114)2 − 1 +
√1 + 179
b) (18
√3)
2 : (6 *
√3)
2
d) |x| >= 2
e) |3x + 2| = 5
f) |x − 4| < 0
g) |x + 5| − 2 < 0
I tekstowe
Cena pewnego towaru została podniesiona o 20% później została obniżona o 20%, aktualna cena to
1560 zł. Podaj cenę początkową?
I tu moja prośba możecie mi powiedzieć jak się takie zadania oblicza "nie na piechotę"
100 krotne dzięki za pomoc
20 gru 19:38
magda: to może wyliczysz kilka a ja sprawdzę?
20 gru 19:48
Aga: oblicze wszystkie i wstawie odpowiedzi ok? Dodam też jeszcze jedno zadanie myślałam że zrobie
20 gru 20:15
Aga: Za maksymalnie 30 min będą
20 gru 20:16
Aga: b) 9
d) x∊(−
∞ ; −2)+(2 ;
∞)
f) zbiór pusty
g) |x+5| < 2 Tak to mam liczyc?
Tekstowego tak jak mówiłam nie potrafię liczyć inaczej jak na piechotę, dlatego proszę abyś mi
pomogła rozwiązać to inaczej

No i te dodatkowe zadanie jeszcze
i)Sprawdz czy a i b są równe
| | 42:3 * 321:8 | |
a = |
| |
| | 32 * 85:6 | |
| | 8 * 25:8 | |
W a doszłam do momentu |
| I właśnie nie wiem co dalej wiem że przy |
| | 9 * 25:2 | |
dzieleniu się potęgi odejmuje ale jak to odejme to nie wiem czy na górze będzie ta 2 czy na
dole, z tym też proszę o pomoc. Bardzo ci dziękuje madziu

Będę zaglądać co 15 min
Pozdrawiam
20 gru 20:32
Gimbo: w d) przy −2 i 2 będzie przedzial ostry
20 gru 20:35
Aga: no faktycznie

. Możecie mi pomóc z resztą ?
20 gru 21:10
mila: 42/3*321/8=22*2/3*25*1/8=24/3*25/8=232/24 +15/24=247/24
32*23*5/6=32*215/6
215/6=260/24=247/24*213
mianownik 32*247/24*213
skracam licznik z mianownikiem
w liczniku zostaje 1
w mianowniku 32*213
mam nadzieje ,ze sie nie pomyliłam
20 gru 21:24
mila:
albo tak z licznika 24/3=28/6
w mianowniku 215/6=28/6*27/6
skracamy dzielac przez 28/6
licznik 25/8 215/24 1
mianownik 32*27/6 32*228/24 32*27/24
jednak sie gdzies pomyliłam
20 gru 21:34
mila: | 24/3*25/8 | | 28/6*25/8 | |
| = |
| = |
| 32*215/6 | | 32*28/6*27/6 | |
| 25/8 | | 215/24 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| 32*27/6 | | 32*228/24 | | 32*213/24 | |
20 gru 21:45
mila: w b licznik 34/3*23 = 1 = 1
mianownik 26*310/3 23*36/3 23* 32
20 gru 21:54
Aga: A nie ma być w tym ostatnim b w mianowniku 3−6:3?
20 gru 22:19
20 gru 22:22
Aga: bo mi się wydaje że nie można sobie liczby wybierać 34:3 : 310:3
20 gru 22:22