1. Przy danych P(A')=1/3 ; P(A U B) =5/6 ; P(B) = 0,5 OBLICZ P (A ∩ B).
2. Mając dane P(A U B)=0,5 i P (B')= 0,4 P(A UB)=0,8, OBLICZ P(A ∩ B).
3. Przy danych P(A)=0,5; P(B')=0,4 P(A U B)=0,8 OBLICZ P(A ∩ B)
4. Oblicz prawdopodobieństwo iloczyny zdarzeń A i B ⊂ Ω jeżeli P(A')=3/5, P (B)=7/10 i P(A U
B)=9/10
5. W pudełku znajduje się 12 piłek, 5białych i 7 czerwonych. Losujemy 3 piłki. Jakie est
prawdopodobieństwo, że wylosujemy 3 piłki czerwone?
6. W pudełku znajduje się 12 długopisów z których 4 są uszkodzone. Losujemy 3 długopisy. Jakie
jest prawdopodobieństwo, że wszystkie wylosowane są sprawne?
7.Ustawiamy na półce w sposób losowy encyklopedię złożoną z 7 tomów. Jakie jest prawdopodob.,
że tomy pierwszy i siódmy będą stały obok siebie?
| 2 | 1 | 5 | ||||
P(A∩B)= | + | − | ||||
| 3 | 2 | 6 |