matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo Lidia: Kostka sześcienna do gry została wykonana z jednorodnego materiału, ale na niektórych ściankach liczby oczek są takie same. Wiadomo, że w jednokrotnym rzucie tą kostką prawdopodobieństwo
 5 
otrzymania liczby oczek NIE większej niż 3 wynosi

, a prawdopodobieństwo otrzymania
 6 
 1 
liczby oczek NIE mniejszej niż 3 równe jest

.
 2 
a) Na ilu ściankach tej kostki są 3 oczka? (musi wyjść że na dwóch) b) Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania w jednokrotnym rzucie tą kostką liczby oczek większej
 1 
niż 3 (musi wyjść

)
 6 
20 gru 15:21
fajny: czyli na 1 są większe od 3, a na 3 są mniejsze od 3 a) na 2 b)1/6
20 gru 15:24
Lidia: No ja już odpowiedzi znam, sama je podałam emotka ale potrzebuję napisać wszystkie etapy rozwiązania bo nie czaję tego... Od czego zacząć
20 gru 15:28
Lidia: Coś mi świta, że jeśli liczby oczek nie większe niż 3 to znaczy że mogą być {1,2,3}, a jeśli liczby oczek nie mniejsze niż 3, to mogą być {3,4,5,6} No i z tego widać że trójka się powtarza w tych obu przypadkach, czyli na dwóch ścianach może być trójka. Ale co z podpunktem b
20 gru 15:32
fajny: P(≤3) = 5/6 ⇒ P(>3) = 1/6 ⇒ na jednej ściance jest liczba > 3 P(≥3) = 1/2 ⇒ P(<3) = 1/2 ⇒ na 3 ściankach są liczby < 3 w takim razie na pozostałych 2 musi być 3 a dalej to już chyba zrozumiałe
20 gru 15:33
Lidia: No dobrze, teraz dobrze rozumiem podpunkt a, ale nadal nie wiem jak zrobić podpunkt b...
20 gru 15:44
fajny: no więc wiesz, że liczby >3 są na jednej ściance, a wszystkich ścianek jest 6
 1 
P =

6 
20 gru 15:52