Prawdopodobieństwo
Lidia: Kostka sześcienna do gry została wykonana z jednorodnego materiału, ale na niektórych ściankach
liczby oczek są takie same. Wiadomo, że w jednokrotnym rzucie tą kostką prawdopodobieństwo
| | 5 | |
otrzymania liczby oczek NIE większej niż 3 wynosi |
| , a prawdopodobieństwo otrzymania |
| | 6 | |
| | 1 | |
liczby oczek NIE mniejszej niż 3 równe jest |
| . |
| | 2 | |
a) Na ilu ściankach tej kostki są 3 oczka? (musi wyjść że na dwóch)
b) Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania w jednokrotnym rzucie tą kostką liczby oczek większej
20 gru 15:21
fajny: czyli na 1 są większe od 3, a na 3 są mniejsze od 3
a) na 2
b)1/6
20 gru 15:24
Lidia: No ja już odpowiedzi znam, sama je podałam

ale potrzebuję napisać wszystkie etapy
rozwiązania bo nie czaję tego... Od czego zacząć
20 gru 15:28
Lidia: Coś mi świta, że jeśli liczby oczek nie większe niż 3 to znaczy że mogą być {1,2,3}, a jeśli
liczby oczek nie mniejsze niż 3, to mogą być {3,4,5,6}
No i z tego widać że trójka się powtarza w tych obu przypadkach, czyli na dwóch ścianach może
być trójka. Ale co z podpunktem b
20 gru 15:32
fajny: P(≤3) = 5/6 ⇒ P(>3) = 1/6 ⇒ na jednej ściance jest liczba > 3
P(≥3) = 1/2 ⇒ P(<3) = 1/2 ⇒ na 3 ściankach są liczby < 3
w takim razie na pozostałych 2 musi być 3
a dalej to już chyba zrozumiałe
20 gru 15:33
Lidia: No dobrze, teraz dobrze rozumiem podpunkt a, ale nadal nie wiem jak zrobić podpunkt b...
20 gru 15:44
fajny: no więc wiesz, że liczby >3 są na jednej ściance, a wszystkich ścianek jest 6
20 gru 15:52