Prawdopodobieństwo
Lidia: Wielokąt wypukły ma n wierzchołków, spośród których losujemy 2. Wyznacz n wiedząc że
prawdopodobieństwo wylosowania wierzchołków wyznaczających przekątną tego wielokąta jest równe
0,9. Musi wyjść n=21
| | | | n(n−1) | |
Wiem tylko że |Ω|= | = |
| |
| | | 2 | |
20 gru 15:03
JeyAr: | | n(n−3) | |
ilość przekatnych |
| |
| | 2 | |
20 gru 15:05
JeyAr: i po zadaniu...
20 gru 15:08
JeyAr: ilosc przekatnych to twoje A
| | n−3 | |
P(A)= |
| =0,9 z proporcji n=21 |
| | n−1 | |
20 gru 15:09
Lidia: O rany jakie to było proste

! nigdy bym na to sama nie wpadła, ale już rozumiem

Serdeczne
dzięki
20 gru 15:15