logarytmy
czekolada: wyznacz wszystkie wartosci parametru m,dla ktorych dziedzina funkcji
f(x)=log[(m
2+m−6)x
2+(m−2)x+1] jest zbior wszystkich liczb rzeczywistych
i zapisalam tak:
a>0
Δ<0
Δ=−3m
2−5m+28
−3m
2−5m+28<0
Δm=361
√Δ=19
m
2=−4
w ksiazce mam inna odpowiedz... i mysle,ze cos zgubiłam
20 gru 10:24
Jack:
uwzględniłaś warunek a>0?
20 gru 10:51
czekolada: teraz zapisalam i wychodzi ze m ∊ (−oo,−3)u (4,+oo)
| | 1 | |
a z tego wczesniejszego zal ze m∊ (−oo,−4)u(2 |
| , +oo) |
| | 3 | |
w polaczeniu przedzialow wychodzi mi inny wynik niz w ksiazce.. nie wiem gdzie jest blad −.−
20 gru 11:09
a:
czekolado:
(m−2)
2 − 4(m
2+m−6) = m
2 − 4m + 4 − 4m
2 −4m + 24 = −3m
2 −
8m + 28
Teraz powinno wyjść
20 gru 11:24
czekolada: | | 2 | |
wyszlo, tylko ze mi wyszlo od (−oo,−4 |
| ) u (2.+00) a oni mają od <2,+oo) |
| | 3 | |
kiedy w jednym i drugim przedziale przy '2' jest nawias otwarty.
| | 2 | |
1) me (−oo,−4 |
| ) u (2,+oo) |
| | 3 | |
2) me (−oo,−3) u (2,+oo)
20 gru 11:33
a:
Zastanów się czy funkcja musi być zawsze kwadratowa
20 gru 11:35
czekolada: moze byc a=o wtedy funkcja nie jest kwadratowa
wtedy wychodzi mx−2x+1 , ale nie mam pojecia co z tym zrobic bo na lekcji robilismy tylko jeden
taki przyklad i tam wychodzilo ze a=0 spelnia warunki zadania.. tylko ze ten przyklad byl duzo
prostszy
20 gru 11:56
a:
Sprawdź, dla jakich m wyrażenie m
2 + m − 6, czyli nasze a, równa się zero.
Następnie wstaw w miejsce m otrzymane wyniki i zobacz
20 gru 11:58
czekolada: z tego wyszloby ze m=−1 v m=2, i mam rozumiec,ze −1 to sprzecznosc? z jakims zal..?
20 gru 11:59
czekolada: aaaa, ok
20 gru 11:59
czekolada: dla m=−3 i dla m=2
20 gru 12:00
czekolada: i dlaczego to −3 sie nie bedzie liczyc?
20 gru 12:02
a:
Jak podstawiasz w miejsce m = −3 otrzymujesz:
0x2 − 5x + 1
−5x + 1
Liczba logarytmowana musi być większa od zera, czyli −5x + 1 > 0 i otrzymujesz przedział, a nie
zbiór wszystkich liczb rzeczywistych.
20 gru 12:08