prosta
katrin: Prostą 4x−2y +6= 0 zapisać w postaci parametrycznej.
Mógłby ktoś wytłumaczyć jak to się robi bo sama regułka mi nic nie mówi.
20 gru 18:58
katrin: Jest w stanie ktoś mi to szybko i sprytnie wytłumaczyć?
20 gru 19:27
AS:
Najprościej przyjąć x = t
Wtedy mamy x = t , y = 2t + 3
lub
4x − 20 + 20 −2y + 6 = 0
4(x − 5) − 2y + 26 = 0
x − 5 = t ⇒ x = 5 + t
4t − 2y + 26 = 0 ⇒ y = 2t + 23
20 gru 19:50
katrin: a nie trzeba korzystac z wektora? pozatym takie rownanie na koncu powinno byc chyba zapisane w
postaci
gdzie p i q to wspolrzedne wektora a P
0(x
0, y
0) ∊do prostej
20 gru 20:03
AS:
Nie jest konieczne wyrażanie przez wektor,równanie wektorowe
ma inną postać.
Równanie podane przeze mnie ma postać x = 5 + t,y = 2t + 13 gdzie t ∊ R
Dla dowolnego t wyliczam x i y spełniające podane równanie.
Ma postać podaną przez Ciebie.
Koryguję zapis w poprzednim poście: powinno być y = 2t + 13 , t ∊ R
20 gru 20:27
olga: no tak , juz rozumiem. a gdyby tak w druga strone? mamy za t podstawic x? i jeszcze jedno
pytanko: skad wiadomo o jaka liczbe rozpisac rownanie ? wyzej: −20+20. o to dokladnie mi
chodzi.
20 gru 20:45
AS:
−20 +20 dobieram dowolnie,według własnego uznania.
Jeżeli wyliczysz t z równania x = ... i wstawisz do równania y = ...
uzyskasz równanie wyrażone przez x i y.
W naszym przypadku: t = x − 5 , podstawiam do y
y = 2*(x − 5) + 13 ⇒ y = 2*x + 3
21 gru 10:00