Zadania na fizykę
Grześ: Oto zadania na fizykę. Nie wiem czy ktos zainteresowany tu zajrzy, lecz umieszczam je.
Chciałem publicznie przeprosić Bartka K. oraz Karola W. Nie wiem po co byłą ta kłótnia,
naprawdę nie wiem.
A oto Zadania:
Zad. 260
Dane: Szukane :
I = 2 A R=?
U = 4,5 V
Zad. 261
Dane: Szukane:
R = 4 Ω U=?
I = 0,2 A
U=R*I= 0,8 V
Zad. 262
Dane: Szukane
l=0,06 m R=?
S=0,7*10
−10 m
2
ρ=99,6*10
−6 Ωm
Zad. 263
Dane: Szukane:
R = 46,3 Ω ρ=?
l = 0,06 m
S = 0,7 * 10
−10 m
2
Zad. 264
Dane: Szukane:
U= 230 V I=?
P= 10 W R=?
Zad. 265
Dane: Szukane:
R = 53 Ω P=?
U = 230 V I=?
P = U*I = 988,2 W
Dalsza część za chwilkę

20 gru 20:17
Grześ: Zad. 266
P= 1 W
t= 50s
W=P*t=50J
Zad. 267
W= 26MJ=26*10
6 J
P= 13*10
3 W
Zad. 268
P = 3220
U = 230 V
Zad. 269
R
suchej= 100 000 Ω
R
mokrej= 5 000 Ω
U
suchej= 70 V
U
mokrej= 3,5 V
I
suchej= 0,7 mA
I
mokrej= 0,7 mA
Zad. 270
a)
P= 100 W
U = 230 V
b)
c)
R=529 Ω
U = 115 V
Zaraz cd.
20 gru 20:24
Grześ: Zad. 271
E
dostarczonej= 3/4 E
wytworzonej
E
wytworzonej = 2000 * 240 = 480 000 J
E
dostarczonej = 3/4 * 480 000= 360 000 J
Zad. 272
F= 22 000 N
U = 3 000 V
V= 25 m/s
ρ=80%
| | Wwytworzone | | 5/4 Wdostarczone | |
P= |
| = |
| =U{5/4 F*s}}{t}=5/4 *F*V |
| | t | | t | |
P= U*I
U*I = 5/4 *F*V
Zad. 273
Może unosic do równowagi sił, czyli:
F
dźwiga=F
g
| | 4/3Wd | | 4/3Fdźwiga*s | |
P= |
| = |
| =4/3 Fdźwiga * V |
| | t | | t | |
4/3 F
dźwiga * V = m*g
| | 4/3 Fdźwiga * V | |
m = |
| = 2,5 t |
| | g | |
Zad. 274
ρ=

W
wytworzone = 750 * 240 = 180 000 J
W
dostarczone = c*Δt*m = 168000 J
| | 168000 | |
ρ= |
| *100% = 93,3 % |
| | 180000 | |
Zad. 275
5 kWh = 5000 * 3600 = 18 MJ
20 gru 20:38
Grześ: Zad. 276
W = 10 * 24 = 240 Wh = 0,24 kWh
0,24 * 0,42 = 0,10 zł
Zad. 277
W = 30 * 4 * 5= 600kWh
600 * 0,42 = 252 zł
20 gru 20:40
WDL:

ldWDL
21 gru 00:01
FANKA:

I<3U
21 gru 12:46