zadanie z sił, fizyka
pomocy z fizyki szukam :):

Na ciało o masie 1kg działają 3 siły przyłożone do tego ciała. Oblicz wartość siły równoważącej
siły działające na ciało.( Patrz rysunek)
F
1=F
2=5N
F
3= 3N
α= 135( zawarty pomiędzy F
3 a F
2)
20 gru 17:39
fajny: wypadkowa F1 i F2 będzie miała zwrot przciwny do F3 a wartość 5√2 N
wypadkowa F1, F2 i F3 będzie więc miała zwrot przeciwny do F3 a wartość 5√2 − 3 N
siła równoważąca musi więc mieć kierunek i zwrot taki jak F3, a wartość 5√2 − 3 N
20 gru 17:45