wielomiany
aga: Wyznacz współczynniki a i b tak, aby W(x)*F(x)=H(x), jeśli
a) W(x) = x² + 3x + 2, F(x) = ax + b, H(x) = 2x³ + 3x² − 5x − 6
b) W(x)= 2x2−x+5, F(x)= ax+b, H(x)= −2x3+7x2−8x+15
nie chcę samych rozwiązań, bo nie wiem jak się za to zabrać, mógłby ktoś pomóc ?
20 gru 19:51
Niunia85: podstawiasz wielomiany pod wzór
(x2+3x+2)*(ax+b)=2x3+3x2−5x−6
20 gru 19:56
aga: i to wymnażam i wyliczam a i b?
20 gru 20:00
magda: a) a więć musisz najpierw podstawić a następnie wymnożyć te dwa wielomiany
W(x)*F(x)=(x2+3x+2)*(ax+b)=ax3+3ax2+2ax+bx2+3bx+2b=ax3+(3a+b)x2+(2a+3b)x+2b
W(x)*F(x)=H(x)
ax3+(3a+b)x2+(2a+3b)x+2b=2x3+3x2−5x−6
teraz by była równość to przy potęgach powinny być te same współczynniki
przy x3 jest po lewej stronie równości 2 a po drugiej 2 zatem a=2
przy x2 jest 3a+b oraz 3 zatem 3a+b=3
przy x mamy 2a+3b i −5 2a+3b=−5
wyraz wolny to 2b i −6 2b=−6 to b=−3
20 gru 20:05
aga: aaaha. no to teraz czas zrobić samej.

a mogłabyś mi jeszcze tak rozpisać b?
20 gru 20:05
Niunia85: z pierwszego wychodzi:
ax3+bx2+3ax2+3bx+2ax+2b=2x3+3x2−5x−6
ax3+x2(b+3a)+x(3b+2a)+2b=2x3+3x2−5x−6
teraz przyrównujesz
ax3=2x3
a=2
i
2b=−6
b=−3
mam nadzieję że zrozumiale napisałam
zrób drugi tak samo i powiedz jak wyszło, chyba że się nie uda to pomogę
20 gru 20:07
aga: to już się biorę za drugi.
20 gru 20:11
aga: z wymnożenie wyszło mi 2+2bx2−xb+5ax+5b, dobrze? bo coś mi chyba nie gra...
20 gru 20:15
aga: już wszystko wiem

dziękuję za pomoc.
20 gru 20:22
Niunia85: nie gra

2ax
3+2bx
2−ax
2−bx+5ax+5b
wiesz jak dalej?
20 gru 20:23