STATYSTYKA/KOMBINATORYKA
matek987: cześć wszystkim.Proszę o rozwiązania gdyby ktoś mógł bo muszę oddać pracę kontrolną ze
statystyki a wcale nie wiem o co w tym chodzi:( pozdrowionka

zad.1.
Ze zbioru Z= (1,4,5,6,8) losujemy kolejno dwie bez zwracania. Oblicz prawdopodob. zdarzeń:
A−wylosowano liczbę nieparzystą,
B−wylosowano liczbę mniejszą od 50.
zad.2.
Rzucamy 2 krotnie kostka do gry.Oblicz prawdopod. zdarzeń A,B,C.
A−Polega na tym, że w pierwszym rzuie wypadło 6 oczek
B−polega na tym, że suma wyrzuconych oczek w obu rzutach jest wieksza od 8
C−polega na tym, że iloczyn wyrzuconych oczek w obu rzutach wynosi 12.
zad.3 Rzucamy 3 razy symetryczną monetę. Oblicz prawdopodobieństwo następujących zdarzeń
A−otrzymamy 3 razy ten sam wynik
B− trzymamy dokładnie dwa orły
zad.4
ile można utworzyć liczb 5 cyfrowych z cyfr 4,5,6?
zad.5. Na ile sposobów można powiesić na jednej ścianie w jednym rzędzie 4 obrazy?
zad.6. 10 książek ustawiono w sposób losowy na jednej półce.Oblicz prawdopodob. zdarzenia
A−trzy określone książki znajdują się na półce obok siebie.
zad.7.W klasie 3a jest 15 chłopców i 15 dziewcząt a w klasie 3b jest 9 chłopców i 21 dziewcząt.
Z losowo wybranej klasy losujemy 1 osobę do wyjazdu na wycieczkę. Jakie jest prawdopodob. że
wylosowaną osobą będzie dziewczyna?
zad.8. W stołówce na obiad oferuje się jako danie podstawowe do wyboru pierogi lub gulasz a na
deser do wyboru kompot, owoce lub lody. Oblicz prawdopodob. zdarzeń:
A−uczeń wybrał pierogi i kompot
B− uczeń wybrał pierogi i nie wybrał owoców.
zad.9. Zestaw składa się z 30 pytań. Znasz odpowiedz na 20. Losujesz zestaw złozony z 3 pytań.
Jakie jest prawdopodob. że wśród wylosowanych pytań są 3 na które umiesz udzielić odp.?
zad.10 W pudełku jest 5 ponumerowanych kul cyframi od 1 do 5. Losujemy kulę, zapisujemy jej
numer i zwracamy do urny, losujemy ponownie i zapisujemy nr wyciągniętej kuli w 2 losowaniu.
Oblicz prawdopodob. zdarzeń: A−wylosowana liczba jest większa od 43
B−Wylosowana liczba jest podzielna przez 5
zad.11.W wycieczce szkolnej bierze udział 16 uczniów, wśród których tylko 6 zna okolicę.
Wychowawca wybiera w sposób losowy 3 osoby, które mają pójść do sklepu.Obl. prawdopodob. tego,
że wśród wybranych 3 osób wszystkie będą znały okolicę.
Proszę o pomoc:(
20 gru 13:23
magda: a może zaczniesz jakieś zadanie?
20 gru 13:53
matek987: 9 juz zrobilem koleżanko... ale nie mam pojecia zielonego o tym wiec napewno są zle.. wiec
chcialbym miec chociaz polowe dobrze..
20 gru 14:00
sushi_ gg6397228:
zadanie 1 to mozna na piechote wypisac, wiec nie widze zadnej trudnosci
20 gru 14:10
matek987: To zrob bo nietsety ale ja humanista jestem
20 gru 14:36
20 gru 14:40
matołek:
a czy humanista zwolniony jest z myślenia?
20 gru 15:07
matek: sushi gdybym potrafil to bym zrobil. Nie prosilem o durne odpowiedzi tylko o pomoc.
z matma mam straszny problem wiec prosilem o pomoc to chyba logiczne? i skoro jestes w stanie
pojac liczby dwucyfrowe to i to o co prosilem takze. a jezeli nie chcesz pomoc lub poprostu
nie mozesz to dziekuje Ci bardzo
20 gru 22:15
acryy: Oj Panie humanisto ja jestem polonistą a do dziś takie zadania z matematyki czy całki,
pochodne itd policzyłbym bez problemu kiedyś był inny program nauczania matematyki i jakoś nikt
nie narzekał mature dobrze się zdało i była gitara dziś derastycznie poziom spadł i dalej
narzekacie to ze jestes tam humanistą nie zwalnia cię z tego abyś nie umiał podstawowych
rzeczy jak np policzenie procentu nie dość że poziom spadł to jeszcze dziś macie dostęp do
internetu gdzie jest wiele stron edukacyjnych np z matematyki i tu własnie na taką trafiłeś w
menu po lewej masz matematyke wyłożoną od A do Z szukasz podobnego zadania w odpowiednim
dziale i je rozwiazujesz analogicznie ale skoro jak napisałeś rozwiązałeś je to napisz
odpowiedzi tu na forum a uzytkownicy sprawdzą czy dobrze.
20 gru 22:33