matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że dla kata ostrego α prawdziwa jest tożsamość:
Ewa....:
Wykaż, że dla kata ostrego α prawdziwa jest tożsamość:
1
tgα +
1
tgα
=
sinαcosα
sin
3
α + sinαcos
2
α
= tgα
cos
3
α + cosαsin
2
α
20 gru 17:57
OOOOOOOO:
Na oko widać
20 gru 17:57
Andrzej:
sin
2
α + cos
2
α
tgα +
1
tgα
=tgα + ctgα =
sinαcosα
sin
3
α + sinαcos
2
α
sinα
1
=
(
)
cos
3
α +cosαsin
2
α
cosα
sin
2
α + cos
2
α
20 gru 18:12