zespolone
piekna: z5−32i
prosze o pomoc
20 gru 10:12
AS: I co z tym zrobić?Powiesić na ścianie?
20 gru 11:19
piekna: ryzlozyc czy podstawic zamiast z5 t2
20 gru 11:28
JeyAr: Tak brzmi zadanie


?
20 gru 11:30
piekna: zadanie brzmi rozwiazac rownanie po przrownaniu tego co wyzej do 0
20 gru 11:32
JeyAr: i jasne...
20 gru 11:45
sushi_ gg6397228:
wzor na pierwiastki "5−tego" stopnia z "32i"
20 gru 11:51
JeyAr: z5=32i
Z5=(2i)5
z=2i=0+2i
20 gru 11:55
JeyAr: inne rozwiazania nie przychodza mi do głowy...
20 gru 11:56
AS:
z
5 = 32i
z = 2
5√i
z1 = i = 0 + 1*i
a = 0 , b = 1 , r =
√a2 + b2 = 1
| | b | | a | |
cosα = |
| = 0 , sinα = |
| = 1 , α = π/2 |
| | r | | r | |
Jeżeli z
n = w to
| | α + 2kπ | | α + 2kπ | |
zk = n√w*(cos |
| + i*sin |
| ) dla k = 0,1,2,...,n − 1 |
| | n | | n | |
zo = 2(cos18
o + isin18
o) itd
20 gru 12:17
JeyAr: | | b | |
cosα= |
| =1  ! |
| | r | |
20 gru 12:23
AS: Ojej!Pomyłka
| | a | | b | |
cosα = |
| , sinα = |
| i teraz będzie dobrze |
| | r | | r | |
20 gru 12:45
JeyAr: dalej jest OK....

Trochę mi przypomniałeś....
20 gru 12:51