Prawdopodobieństwo
Lidia: W pustym przedziale są 2 rzędy ponumerowanych siedzeń, po 4 miejsca w każdym rzędzie. Do tego
przedziału weszły 4 osoby, wśród których są osoby A, B i zajęły losowo miejsca. Oblicz
| | 1 | |
prawdopodobieństwo zdarzenia, że osoby A i B usiadły naprzeciwko siebie. Musi wyjść |
| |
| | 7 | |
Czy ktoś mógłby mi w tym pomóc i wytłumaczyć co i jak należy robić?
20 gru 12:49
sushi_ gg6397228:
1. na ile sposobow moga usiaść wszyscy w tym przedziale
2. rozrysuj mozliwosci jakie moga spotkac osoby AB w tym przedziale
20 gru 13:11
a:
Z
1 = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8} − liczba siedzeń, każde jest ponumerowane
Ω = {(w,x,y,z) : w,x,y,z ∊ Z
1} do pasażera przyporządkowujemy odpowiednio jakieś siedzenie −
element ze zbioru Z
1
A − zd. elementarne sprzyjające zd. losowemu − pasażerowie A i B usiądą naprzeciwko siebie
Tutaj można policzyć. W każdym rzędzie znajdują się 4 miejsca, dodatkowo musimy uwzględnić
zamianę miejsc, tj. AB i BA. Razem wychodzi − 4 * 2 = 8
Dodatkowo musimy jakoś rozsadzić pozostałą dwójkę pasażerów na pozostałych 6 miejscach, a można
Moc A = 8 * 30 = 240
20 gru 13:16
Lidia: Może jakoś jaśniej by można było zrobić to zadanie

Bo nie rozumiem dlaczego żeby obliczyć Ω
| | | |
trzeba dzielić 8! przez 4! a nie można zrobić |  totalnie jestem w tym zielona... I |
| | |
dlaczego z tą zamianą miejsc AB i BA musi być 4*2

Nic tu nie rozumiem...
20 gru 13:29
sushi_ gg6397228:
masz 8 miesc i 4 osoby−−−> przychodzi pierwsza osoba do przedzialu i moze zajac JEDNO MIEJSCE Z
8 WOLNYCH
przychodzi druga osoba i moze zajac JEDNO MIEJSCE Z SIEDMIU
CZYLI 8*7*6*5=Ω
weź kartke i narysuj sobie przedzial i sadzaj osoby w tym przedziale A i B na przeciwko
siebie−−> na ile sposobow moga usiasc
20 gru 13:37
Lidia: Więc tak teraz rozumiem tą Ω dlaczego wyszło 1680. Ale dalej: skoro A i B mogą się zamieniać ze
sobą to A ma 4 możliwości siedzenia w jednym rzędzie ale może siedzieć na przeciwko (po
zamianie) więc mnożę razy 2

Pozostała dwójka pasażerów to musi być 6*5=30 tak

To by się zgadzało
Tylko teraz nie wiem co oznacza "Moc A" i czemu to jest wymnożone 8*30
20 gru 13:46
sushi_ gg6397228: moc A=== ilosc elementow zbioru A, w tablicach maturalnych |A|, |Ω| −−to oznacza moc
nikt tego nie kazal wymnazac
| | 2*4* 6*5 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 8*7*6*5 | | 7 | |
20 gru 13:48
Lidia: Aha, dzięki Ci Sushi, wszystko wychodzi dobrze i się zgadza, ale nie rozumiem nadal czemu
|A|=2*4*6*5

Czemu to trzeba wymnożyć a nie np dodać
20 gru 13:55
sushi_ gg6397228:
to jest reguła mnożenia
weź sobie np 4 fotele i dwie osoby i zrob na piechote wszystkie mozliwe spoosby ich posadzenia
a potem policz to ze wzoru
20 gru 14:08
Lidia: No to w tym przykładzie rozumiem, że pierwsza osoba ma 4 możliwości siedzenia a druga osoba
może zająć już tylko 3 miejsca czyli na kreskach jest 3*4=12
Ale tu jest jakoś inaczej, nie mogę pojąć czemu musi być 4*2*6*5 a nie 4*2+6*5
20 gru 14:15
sushi_ gg6397228: zrob sobie tak
1 2 3 4
5 6 7 8
miejsca numerowane
miejsca 1 5 A B ( i teraz dla ustalonych dwoch miejsc , pozostale osoby moga wybrac 6*5
miejsc)
np
1 5 2 3
1 5 2 4
1 5 2 6
1 5 2 7
1 5 2 8
....
jak wypisze to wyjdzie 30 mozliwosci
zmieniamy miejsca
2 6 dla A B i to samo
20 gru 14:25
Lidia: Już rozumiem

dziękuję ci Sushi
20 gru 14:56