Oblicz
olakr93: Wielomian W(x) = x3 − (a+b)x2 − (a−b)x + 3, x ε R, jest podzielny przez wielomian P(x) = x2
− 4x + 3. Wyznacz a i b, a następnie rozwiąż nierówność W(x) > 0.
20 gru 14:52
mila: policz Δ i pierwiastki z x2−4x+3 .Bo jeżeli W(x) dzieli sie przez P(x) to dzieli sie przez
( x−p ) gdzie p jest pierwiastkiem P(x) .Po wyliczeniu pirewiastków podstaw je po kolei do
W(x),Dla pierwiastka W(x)=0.Bedzie układ równań
20 gru 14:57
olakr93: trochę skomplikowane
20 gru 15:11
mila: Δ i pierwiastki policzone ?
20 gru 15:34
olakr93: ok, juz zrobilam ! na poczatku cos zle zrobilam, ale juz ok
wszystko slicznie wyszlo.
dziekuje
20 gru 15:42
mila:
20 gru 15:43