...
noname: rozwiaz nierownosci:
a)3x2+1>212
b)x−7≥5x2
c) 12x2−x≥1
d)4x2+49≤28x
e) 3x2+7≥5x
20 gru 17:27
noname: trzeba Δ rozwiazac. w 2 pierwszych przykladach mi nic nie wychodzilo
20 gru 17:28
Niunia85: w a przy którymś nie ma samego x?
20 gru 17:32
Niunia85: b) 5x2−x+7≤0
Δ=1−140=−139
Δwyszła mniejsza od 0 czyli nie ma rozw.
20 gru 17:35
Krystian: 3x2+1−2,5>0
3x2−1,5>0
3x2>1,5/3
x2>0,5
x>√0,5 i x>−√0,5
Chyba dobrze, reszte chyba tak samo, aby w niektórych deltę trzeba wyliczyć.
20 gru 17:35
noname: mam problem z c i e...
20 gru 18:47
Niunia85: w c pomnóż wszystko przez 2 żeby się pozbyć ułamków
20 gru 18:54
Niunia85: e
3x2−5x+7≥0
Δ=25−84
delta wychodzi na minusie nie ma rozw.
20 gru 18:55
noname: dzieki
20 gru 19:09