Prawdopodobieństwo
Lidia: Ze zbioru liczb {1,2,3,...,100} losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowana
liczba jest podzielna przez 8 i nie jest podzielna przez 12.
Doszłam tylko do tego:
−jeśli podzielna przez 8 to jest jedną ze zbioru liczb {8,16,24,32,40,48,56,64,72,80,88,96}
czyli jest tych liczb 12
−jeśli nie podzielna przez 12 to wzięłam sobie dla ułatwienia A'={12,24,36,48,60,72,84,96}
gdzie jest 8 liczb czyli A=100−8=92 liczb niepodzielnych przez 12
No i nie wiem co dalej. Wynik musi być 0,08
20 gru 00:10
Jack:
spośród zbioru liczb podzielnych przez 8 odrzuć te, które są podzielne przez 12.
20 gru 00:13
Lidia: w sumie to tak myślałam ale nie zauważyłam że zostanie ich 8 i wynik będzie się zgadzał bo
| | 8 | |
P(A)= |
|  Dzięki  |
| | 100 | |
20 gru 00:25