..
noname: rozwiaz nierownosci:
a) (x−3)(2x+5)≤(2x−6)(2x−1)
b)(2−8x)(x+1)>(1−4x)(x+2)
20 gru 19:12
Niunia85: a) 2x2+5x−6x−15≤4x2−2x−12x+6
−2x2+13x−21≤0
Δ=169−168=1
i liczysz dwa pierwiastki
20 gru 19:19
Niunia85: b) 2x+2−8x2−8x>x+2−4x2−8x
−8x2−6x+2>−4x2−7x+2
−4x2+x>0
x(−4x+1)>0
i też z tego wyjdą dwa pierwiastki
20 gru 19:22
Niunia85: powiedz jakie Ci wyszły to powiem czy ok
20 gru 19:23
Lidia: Wg mnie podpunkt a powinien wyglądać tak:
(x−3)(2x+5)−(2x−6)(2x−1)≤0
x=3 2x=−5 2x=6 2x=1
Teraz rysujemy wykres na osi, zaczynamy od prawej strony od dołu bo x jest ujemne.
x=3 występuje 2 razy czyli wykres w tym miejscu się odbije. Zaznaczamy wszystko co poniżej
| | 1 | | 1 | |
wykresu bo w nierówności jest ≤0 więc mamy rozwiązanie x∊(−∞, −2 |
| )v( |
| ,3)v(3,+∞) |
| | 2 | | 2 | |
Nie jestem tylko pewna czy przy trójce powinien być przedział domknięty czy otwarty
20 gru 19:24
Niunia85: Lidia jeżeli jest odejmowanie to nie możesz wyciągnąć sobie pierwiastków, trzeba niestety
wszystko wyliczyć
20 gru 19:29
Lidia: aha.........

przynajmniej sobie coś przypomnę...
20 gru 19:32
Lidia: Noname jakie te rozwiązania w końcu wyszły, bo sama chcę wiedzieć czy dobrze bym zrobiła...
20 gru 19:36
R.W1.6l: a) dla mnie to można zrobić inaczej
(x−3)(2x+5)−2(x−3)(2x−1)≤0
(x−3)(2x+5−2(2x−1))≤0
(x−3)(−2x+7)≤0
x
1=3
rysujesz parabolę i patrzysz
b) podobnie
(2−8x)(x+1)>(1−4x)(x+2)
2(1−4x)(x+1)−(1−4x)(x+2)>0
(1−4x)(2x+1−x−2)>0
(4x−1)(x−1)<0
x
2=1
można tak?
20 gru 20:11
noname: w a powinno wyjsc 3 i 3.5
w b 14
20 gru 20:15
Niunia85: a) jest ok
b) był x przed nawiasem więc 0 i tak jak napisałeś 1/4
20 gru 20:20
R.W1.6l: a faktycznie wychodzi x, bo nie wymnozyłem drugiego czynnika przy x+1
20 gru 20:23
Niunia85: 
zdarza się
20 gru 20:24
Lidia: ooo to mi też dobrze wyszło, przy okazji sobie przypomniałam, dzięki wam wszystkim
20 gru 20:24
olek: 2x−1/4>5
16 sty 09:55
ZK: 8x−1>20
| | 21 | |
8x>21 to x> |
| i dalej x> ....
|
| | 8 | |
16 sty 10:19
lasia: x(x+6)≤3(4x−3)≤
14 gru 00:49
aga: 4x+3
−−−−−−−−−− > 2x+1
2
25 lis 15:47