

POMOZCIE
!
W klasie 3a jest 15 chlopcow i 15 dziewczat, w klasie 3b 9 chłopcow i 21 dziewczat.
z losowo wybranej klasy losujemy jedna osobe do wyjazdu na wycieczke.Jakie jest
prawdopodobienstwo tego ze wylosowaną osobą bedzie dziewczyna?
| 1 | ||
− wylosuje klasę 3a: | ||
| 2 |
| 1 | ||
− prawdopodobieństwo wylosowania dziewczyny: | ||
| 2 |
| 1 | ||
P(A) = | ||
| 4 |
| 1 | ||
− wylosuje klasę 3b: | ||
| 2 |
| 21 | 7 | |||
− prawdopodobieństwo wylosowania dziewczyny: | = | |||
| 30 | 10 |
| 1 | 7 | 7 | ||||
P(A) = | * | = | ||||
| 2 | 10 | 20 |
| 1 | 7 | 12 | 3 | |||||
P = | + | = | = | |||||
| 4 | 20 | 20 | 5 |