Te zadania są z działu wielomiany
Kinga: Bardzo proszę o pomoc, nie wiem kompletnie jak ro zrobić

zad1 Iloczyn trzech kolejnych liczb parzystych jest równy −48. Wyznacz te liczby.
zad2 Iloczyn kwadratu pewnej liczby i kwadratu liczby o 4 od niej większej jest równy 441.
Wyznacz te liczby.
Z góry dziękuję

; ))
20 gru 19:25
Gimbo: 1) −2 −4 −6
20 gru 19:31
Kinga: Gimbo, a jak to zrobiłeś ? ;> Bo samych odpowiedzi nie mogę podać ; )
20 gru 19:33
Gimbo: 2) n2 * (n+4)2=441
20 gru 19:35
Gimbo: n*(n+2)(n+4)=−48 gdzie n najmniejsza liczba parzysta z tych trzech
wychodzi n3 + 2n2 + 12n +48=0
n nalezy do całkowitych, wiec ze schematu hornera liczymi i wychodzi
(n+2)(n+4)(n+6) = 0
20 gru 19:40
Gimbo: czekaj moj blad
20 gru 19:42
Gimbo: wychodzi n3 + 6n2 + 8n + 48=0
co mozna zapisac tak n2(n+6) + 8(n+6)=0
(n2+8)(n+6)=0
n=−6
20 gru 19:46
Kinga: Bardzo dziękuję
20 gru 19:52