Pole, obwod rownolegloboku
julita: W równoległoboku ABCD dłuższy bok AB ma długośc 15 cm, dluzsza wysokosc DE zawiera sie w
rownolegloboku i ma dlugosc 12 cm, a dlugosc krotszej przekatnej BD wynosi 13 cm. Oblicz
a) pole i obwod rownolegloboku ABCD
b) dlugosc krotszej wysokosci DF tego rownolegloboku
20 gru 19:43
Niunia85:

z pitagorasa liczymy bok równoegłoboku (a+b)
a
2=13
2−12
2
a
2=169−−144
a
2=25
a=5
b
2=15
2−12
2
b
2=225−144
b
2=81
b=9
bok (a+b)=14
możemy już obliczyć obwód
14+14+15+15=58
pole=12*14=168
wysokość DF
pole równoległoboku:2=pole trójkąta
168:2=84
| | 1 | |
Pole trójkąta= |
| *15*h=84 |
| | 2 | |
7,5h=84
h=11,2
jeśli się nie pomyliłam w obliczeniach to powinno być ok
20 gru 20:47