proszę o pomoc,zaległośći:(
Beata: siemka mam do zrobienia dwa zadanka.
oblicz obwód i polę trójkąta równoramiennego wiedząc że kąt między ramionami ma miarę 120
stopni a wysokość prowadzona z wierzchołka tego kąta ma długość 20 cm
oraz drugie
w trójkącie ABC dane są |AB|=3 |AC|=5 kąt CAB=60st.
Oblicz pole tego trójkąta oraz długość dwusiecznej kąta CAB zawartej wewnątrz trójkąta ABC
20 gru 19:42
Lidia: Masz do tego zadania odpowiedzi gdzieś

jak masz to podaj, i jak będą się zgadzały z moim
rozwiązaniem to ci podam
20 gru 19:53
Beata: pierwsze już zrobiłam jak coś,jakoś się udało , wyszło mi P=400 i obwód 40(2+√3)
20 gru 19:55
Beata: z drugim kompletnie nie wiem jak zrobic
20 gru 19:55
Gimbo: Beata która klasa ?
Funkcje tryg. kąta ostrego miałaś już?
Chyba że w tym drugim tez równoramienny?
20 gru 20:06
Beata: 2 liceum,tak funkcje miałam
20 gru 20:08
Gimbo: to nie pomogę Ci bo nie pamiętam tego za dobrze, ale na pewno chodzi o funkcje tryg. kata
ostrego
20 gru 20:12
Lidia: Ja próbowałam coś tu wyliczyć korzystając z twierdzenia cosinusów ale wyszło mi że |CA|=√19
no i dla mnie to trochę dziwna liczba, dość nietypowa... Więcej ci nie pomogę
20 gru 20:17
Godzio:
| | 1 | |
P = |
| * 5 * 3 * sin60 = ... |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
P = |
| * 5 * x * sin30 + |
| * 3 * x * sin30 = ... |
| | 2 | | 2 | |
przyrównaj pola i oblicz x
20 gru 20:35