funkcja
kalaa: Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie całkowitej resztę z dzielenia tej liczby przez 5.
Podaj zbiór wartości funkcji f.
20 gru 20:53
fajny: ZW = {0,1,2,3,4}
20 gru 20:54
kalaa: głównie chodzi mi o to jaki będzie wzór tej funkcji
20 gru 20:57
Bogdan:
c − dowolna liczba całkowita,
| | c | | c | | c | |
f(c) = c − 5*[ |
| ], gdzie: [ |
| ] to część całkowita ilorazu |
| . |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
Np.:
| | 23 | |
reszta z dzielenia liczby 23 przez 5: f(23) = 23 − 5*[ |
| ] = 23 − 5*4 = 3 |
| | 5 | |
| | −11 | |
reszta z dzielenia liczby −11 przez 5: f(−11) = −11 − 5*[ |
| ] = −11 − 5*(−3) = 4 |
| | 5 | |
20 gru 22:31
koleżanka:
Dzielenie z resztą
1/5=0*5+1=0 i r.1
2/5=0*5+2=0 i r.2
−3/5=−1*5=−5 i r.2
27 kwi 16:21