Funkcje trygonometryczne
Mariola: 4. Przedstaw liczbę α = (sin60 + 2)3 w postaci a + b √3 gdzie a, b sa liczbami wymiernymi.
20 gru 20:26
Mariola: 4. Przedstaw liczbę a= (sin60 + 2)3 w postaci a + b √3 gdzie a, b sa liczbami wymiernymi
20 gru 20:42
magda: teraz skorzystamy ze wzoru
(a+b)
3=a
3+3a
2b+3ab
2+b
3
| | √3 | | √27 | | √9 | | √3 | | 3√3 | | 18 | | 12√3 | |
( |
| +2)3= |
| }+3 |
| 2+3 |
| 4+8= |
| + |
| + |
| +8= |
| | 2 | | 8 | | 4 | | 2 | | 8 | | 4 | | 2 | |
| | 3√3 | | 36 | | 48√3 | | 1 | | 51√3 | |
= |
| + |
| + |
| +8=12 |
| + |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 2 | | 8 | |
20 gru 20:58
magda: mam nadzieję, że się nie pomyliłam dlatego też najpierw sprawdź zanim przepiszesz
20 gru 20:59