| √2 | √14 | |||
3. wykaż, że istnieje kąt ostry α, taki że cosα = | i tgα = | |||
| 3 | 2 |



? proszę o pomoc

| 5 | ||
tgα= | ||
| 12 |
| 12 | ||
tgβ= | ||
| 5 |
| 1 | ||
2. log2 cosα = − | ||
| 2 |
| 1 | ||
log2b=− | 2(−12)=b | |
| 2 |
| 1 | ||
b= | ||
| 4 |
| 1 | ||
log2 cosα =log2 | ||
| 4 |
| 1 | ||
cosα= | odczytać z tablicy jaki to kat | |
| 4 |
| 1 | √2 | |||
z def. logarytmu: cosα= 2−1/2= ( | )1/2= | |||
| 2 | 2 |
| sinα | ||
tgα= | ||
| cosα |
| √14 | √2 | √28 | 2√7 | √7 | ||||||
to: sinα= tgα*cosα= | * | = | = | = | ||||||
| 2 | 3 | 6 | 6 | 3 |
| 7 | 2 | 9 | ||||
+ | = | = 1 −−− zachodzi
| ||||
| 9 | 9 | 9 |
........ sprawdź swoje błędnie podane rachunki w zad. 2/