funkcje trugonometryczne
Nvmd: sluchajcie, moze mi ktos pokazac jak bedzie wygladal wykres funkcji cosx − |cosx| ? tylko
prosiłabym o rysunek...
20 gru 16:26
Tragos: tutaj trzeba dwa przypadki
I. cosx ≥ 0
wtedy f(x) = cosx − cosx = 0
II. cosx < 0
wtedy f(x) = cosx + cosx = 2cosx
teraz zbierasz
{ 0, dla cosx ≥ 0
f(x) = { 2cosx, dla cosx < 0
narysuj sobie pomocniczy wykres cosinusoidy, tam gdzie jest większa lub równa 0, wartość
funkcji f jest 0, a tam gdzie jest ujemne stosujesz powinnowactwo względem osi OY w skali 2
20 gru 17:29
Nvmd: Ale chodzi o to, że własnie nie potrafie tego zaznaczyc na wykresie... Do jakich przedziałów
bedzie należał x ?
20 gru 17:46