Zadanie
balwanek: Witam mam problem z zapisaniem rozwiązania tego zadania.
Do podanych liczb 6,13,1,2,4,9,12,14,10,9 dopisz takie dwie liczby różniące się o 4,aby średnia
arytmetyczna nie uległa zmianie.Wyznacz dopisane liczby
A więc mam problem,bo nie wiem jak w sposób matematyczny zapisać te zadanie
Obliczyłem średnią która wynosi 8,i widze że te dwie liczby to 6 i 10.Ale jak to zapisać
balwanek: A gdybym zapisał to trochę inaczej a mianowicie tak:
x−pierwsza szukania liczba
x+4−druga szukana liczba
a1+a2+a3+...+a10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−=8
10
a1+a2+a3+...+a10+x+x+4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 8
12
96+x+x+4
−−−−−−−−−−−−−−−−−=8/*10
10
96+x+x+4=80
2x=12/:2
x=6
x=6
x+6=10
Można zapisać w ten sposób