Jak obliczyć wysokosc w graniastołupie
alga: Oblicz objętość graniastosłupa prostego o podstawie rombu o boku 5 cm i kącie ostrym 60 st
.przekątna ściany bocznej jest nachylona do krawędzi ściany pod kątem 30st.Oblicz objętość.
Obliczyłam pole rombu P=a2sin 60st =25 √3/2 h=5√3/2 nie wiem jak dalej wyprowadzić
wysokość graniastosłupa.
20 gru 09:35
a:

Oznaczenia:
5 − długość krawędzi podstawy
d
s − przekątna ściany bocznej
H − wysokość graniastosłupa
∡a − kąt między krawędzią ściany bocznej, a przekątną ściany bocznej
Teraz już będziesz wiedziała?
20 gru 10:09
alga: Dzięki za odpowiedż.Teraz wiem.
21 gru 13:23