Mona: Pomocy

w grupie 30 sportowców jest 20 narciarzy, 6 kolarzy i 4 biegaczy.
Prawdopodobieństwo zakwalifikowania się do zawodów są natępujące dla narciarzy − 0,9 ;
kolarzy−0,5 ; biegaczy 0,75. jakie jest prawdopodobieństwo ze losowo wybrany sportowiec bedzie
zakwalifikowany do zawodów ?
Prosze o pomoc jak takie zadanie zrobić ?
20 gru 22:04
Jan: a masz odpowiedzi żeby sprawdzić, bo ja to jakoś wyliczyłem ale to niekoniecznie jest dobrze?
20 gru 22:14
Jan: (20*0,9+6*0,5+4*0,75)/30
20 gru 22:17
Eta:
wprowadzam oznaczenia
Zn −− zakwalifikowany narciarz , Nn −− niezakwalifikowany narciarz
P(Zn)= 0,9 P(Nn)= 1− 0,9=0,1
P(Zk)= 0,5 P(Nk)= 0,5
P(Zb)= 0,75 P(Nb)= 0,25
zdarzenia są niezależne od siebie ( jedno nie ma wpływu na inne)
zdarzenie A −− losowo wybrany sportowiec będzie zakwalifikowany do zawodów
zdarzenie przeciwne do A
A
' −−− żaden nie będzie zakwalifikowany
A
'= { ( Nn, Nk, Nb)}
P(A
') = 0,1*0,5*0,25 =......
P(A)= 1 −P(A
')=........... dokończ obliczenia i to wszystko
20 gru 22:20
Jan: to chyba tak nie działa
20 gru 22:28
Jan: nie wziąłeś/wzięłaś pod uwagę że jednych jest 20 drugich 6 a innych jeszcze 4... po co by było
to w danych
20 gru 22:29
Eta:
Echhhh .....no to ładnie dzisiaj zaczęłam
Jan ... masz rację !
| | 20 | | 6 | | 4 | |
P(A) = |
| *0,9 + |
| *0,5+ |
| *0,75=.......
|
| | 30 | | 30 | | 30 | |
zgadza się z Twoim rozwiązaniem
20 gru 23:11
tygryseks: Temat stary, ale niech ktoś zerknie czy ostatnie rozwiązanie Jana jest prawidłowe?
4 gru 18:22