Oblicz pole powierzchni całkowitej walca.
qń: Oblicz pole powierzchni całkowitej walca o promieniu podstawy 4 cm, jeśli pole jego przekroju
osiowego jest równe 40 cm.
20 gru 14:46
dero2005:

2r*h = 40
h =
402r =
408 = 5 cm
P
c = 2*πr
2 + 2πrh = 2πr(r+h) = 72π cm
2
20 gru 20:39
qń: Dzięki
20 gru 21:07
Adams: oblicz pole powierzchni całkowitej walca o wysokości 2m i promieniu podstawy równemu 20dm
10 gru 11:13
janek191:
h = 2 m
r = 20 dm = 2 m
Pc = Pb + 2 Pp = 2π r*h + 2π r2
10 gru 11:15
ite:
Przelicz swoje dane na te same jednostki (m, dm, cm),
wstaw do wzorów z 20:39
i ciesz się gotowym wynikiem.
10 gru 11:16