Trójkąt
Alberttynka:
W trójkącie różnica długości dwoch boków wynosi d.Gdyby kąt między
tymi bokami powiększyć o π6 radianów,to boki te były by przyprostokątnymi
a pole takiego trójkąta wynosiło by S.Oblicz długość trzeciego boku w trójkącie
Cito,help
20 gru 10:51
20 gru 11:58
JeyAr: jeśli x to trzeci bok:
| | π | |
x2=a2+(a−d)2−2a(a−d)cos |
| |
| | 3 | |
20 gru 11:59
JeyAr: jeśli α=π
| | 1 | |
x2=a2+(a−d)2 a pole |
| a(a−d)=S |
| | 2 | |
20 gru 12:01
JeyAr: ale x się zwiększy.....
20 gru 12:01
Alberttynka:
| | π | |
x2 = a2 + (a − d)2 − 2a(a − d)cos |
| ⋀ a(a−d)=2S
|
| | 3 | |
d,S−dane x=?.Jak rozwiązać taki układ?−nie kumam
Nie można by prościej?
20 gru 13:14