Prawdopodobieństwo
Lidia: Mamy dwie urny: w pierwszej jest 8 kul − 5 białych i 3 czerwone, w drugiej też jest 8 kul − 3
białe i 5 czerwonych. Z każdej urny losujemy po jednej kuli.
| | 17 | |
a) Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kul w różnych kolorach (musi wyjść |
| ) |
| | 32 | |
b) Jak zmieniłoby się prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul w różnych kolorach w przypadku
losowania kul (bez zwracania) z jednej urny, w której jest 8 kul białych i 8 kul czerwonych?
Odpowiedź uzasadnij.
| | | | | |
Wiem tylko że do podpunktu a, Ω= | * | =64 ale nie wiem co dalej zrobić  |
| | | |
20 gru 19:10
Gimbo: wszytkich mozliwosci masz 64
bo w jednej 8 i w drugiej 8 8*8=64 a takie mozliwosci zeby byly nie tego samego koloru to
5*5=25 + 3*3=9 czyli 34
prawdopodobienstwo 34:64 czyli 17:32
20 gru 19:16
Gimbo: b) 16 kul wszystkie mozliwosci 15+14+13.....+1=120
Różne kolory 8*8=64
prawdopodobienstwo
64:120=8:15
nie dam sobie glowy uciąć że to dobrze
20 gru 19:22
Matematyk: Ω=64
wybory wszystko naraz : 1z5(I urna białe) razy 1z5(II urna czerwone) dodać 1z3( I urna
czerwone)
razy 1z3 (II urna białe) =5*5+3*3=34
ℙ|a|=34/64=0,53=17/32
3 gru 19:27