matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 19.6.2012
Zadania
Odp.
0
V.Abel:
Udowodnij, że jeśli środkowe trójkąta przecinają się w jednym punkcie, to ich środkowe dzielą się w stosunku 2:1.
1
Domino:
Dane sa funkcje o rownaniach: f(x)=2x+13 oraz g(x)=−3x−7 a) Wyznacz wspolrzedne punktu przeciecia sie wykresow tych funkcji.
3
Laura:
Pomocy panowie z wielomianami muszę to rozłożyć na czynniki : 1) x
3
+3x+4=0
12
Beznuki:
Przepraszam was bardzo ale mam jeszcze większe problemy z rozłożeniem wielomianów na czynniki bez dzielenia forma pisemna :
5
Michałek M.:
log125
2
− log8
2
= ?
1
M.:
Jeśli f"xx>0 to jest to minimum lokalne, a jeśli f"xx<0, to wtedy jest to maksimum?
8
pigletek:
Wyznaczyc rozwiazanie zagadnienia poczatkowego: x0 = Ax, x(0) = x0, jezeli
2
gosc:
Witam, sory za to pytanie niezwiązane z matmą ale wiem, że tu są pomocni ludzie, może ktoś będzie wiedział.
3
Beznuki:
szukam pomocy w zadaniu muszę rozłożyć wielomian na czynniki:
6
ala :
przyjmując że promień Ziemi jest równy 6370 oblicz długość równika byłą bym wdzięczna gdyby mi ktoś pomógł
1
Monia:
Pomóżcie! Spójrzcie na stronę http://matematyka.pisz.pl/forum/150649.html i powiedzcie w końcu które z tych liczb są naturalne a które nie, bo
15
Adula:
Witam Wszystkich, słuchajcie jest sprawa. Potrzebuje rozwiązania do zadań poniżej, prosze o szybkie odpowiedzi, strasznie pilne bo generalnie to mialo być na wczoraj ; D
6
Kwachu:
ln
5
x
1
∫
2
dx=*
x
ln
5
x
1
t
6
ln
6
x
∫
dx=|t=lnx, dt=
dx| = ∫t
5
dt=
=
x
x
6
6
2
Madzia:
Dwa samochody pokonały te samą trasę 255km. Średnia prędkość pierwszego z nich była o 8 km/ h większa od średniej prędkości drugiego. Pierwszy samochód przejechał tę trasę w czasie 30 min
12
Julik:
obliczyłam pochodne I rzędu(nie wiem czy dobrze) i nie umiem dalej policzyć drugiego
mógłby mi ktoś rozwiązać, to zadanie?
2
Alicja:
2x
x−1
+
=
x+1
3−x
1
Klaudyna123:
oblicz pole całkowite graniastosłupa którego podstawą jest trójkąt prostokątny o przy przy prostokątnych 3cm i 4 cm oraz przeciw prostokątnej 5cm wysokość graniasto słupa jest równa
1
Sabina:
Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami z=x
2
+y
2
−4, z=2−
√
x
2
+y
2
.
16
Paula:
Proszę o pomoc!
Przekątna kwadratu jest o 3cm dłuższa od jego boku. Oblicz pole tego kwadratu.
2
Jeje18:
Skonstruuj trójkąt równoramienny mając dany kąt przy podstawie oraz ramię.Konstrukcja ma odbyć się w GEOGEBRZE. Kochani nie wiem od czego zacząć.Pomóżcie !
9
gradient:
:::rysunek::: Obszar D (zielony) ograniczony y=x
2
na niebiesko i y=x na czerwono
6
Kwachu:
:::rysunek::: obliczenie pola ograniczonego krzywymi:
1
Kasia pomocy:
Fabryka samochodów rocznie wypuszcza z taśmy produkcyjnej 55tys. samochodów z czego 16% stanowią samochody dostawcze, a pozostałe to samochody osobowe. W kolejnych latach planowany
2
hubal:
Wyznacz m i n tak, aby wielomiany PiQ były równe gdy P(x)=2x do czwartej+7mx do trzeciej−dxkwadrat+8; Q(x)=2xdo czwartej−14x do trzeciej+(2m−n)xdo kwadratu +8
1
Marcni:
∫∫ydxdy D{(x,y) 2x≤x
2
+y
2
≤4 ⋀y≥0⋀x≥0
3
Ilona - błagam o pomoc:
Suma dwóch liczb naturalnych dodatnich wynosi 504, a ich największym wspólnym dzielnikiem jest 36. Wyznacz pary liczb o tej własności.
1
Ilona:
Dany jest trapez równoramienny ABCD o kącie prostym między przekątnymi i stosunku długości podstaw 1:3. Oblicz pole i obwód trapezu , jeśli wiadomo że długość przekątnej jest równa 12
6
Potrzebna POMOC PANOWIE:
Długość boków równoległoboka to 6 i 9cm, a kat ostry wynosi 60 stopni. Oblicz przekątne.
2
qwery:
zmienic kolejnosc calkowania
1
grbb:
Znajdz monotonicznosc ciagu:
1
kara330:
Oblicz pole figury ograniczonej prostymi 2x+y+4=0 i −1/2x+y+1=0 oraz osią OY.
1
Lidia:
Witam, mam pytanie odnośnie tego kiedy używać tablicy rozkładu normalnego, a kiedy t−studenta, gdy obliczam przedział ufności próby/populacji? Pozdrawiam
1
qwe:
:::rysunek::: korzystając z podobienstwa odpowiednich trojkątów udowodnij ze w kazdym prostokącie β=2α
11
xoxo:
napisz równanie okregu przechodzacego przez punkty a=(7,3) i b=(3,7) ktorego srodek nalezy do prostej o rownaniu 2x+y−6=0
2
xoxo:
Punkty A=(0,3),B=(3,0), C=(5,6) i D to kolejne wierzchołki równoległoboku. a) wyznacz współrzędne wierzchołka D
2
xoxo:
Punkty A=(0,3),B=(3,0), C=(5,6) i D to kolejne wierzchołki równoległoboku. a) wyznacz współrzędne wierzchołka D
1
hania:
rozwiąż równanie (x−3)(2x+2)=(x−3)(x2−6)
8
Gradient:
∫xe
x
dx=
2
Bezimienny:
Znaleźć krzywą, dla której współczynnik kierunkowy stycznej w każdym punkcie równa się sumie współrzędnych kartezjańskich punktu styczności. W szczególności wyznaczyć krzywą spełniającą
14
yyy:
finkcje kwadratowa f(x)=
11
4
(x=15)(x+27) zapisz w postaci kanonicznej. proszę zróbcie mi to blagam
1
kat:
2
4
x
2
−16
x
(
−
) : (
−
−1)
x−4
x+4
2x + 8
4
2
kat:
x−1
x+1
rozwiąż równanie:
=
x
2x
4
mamma mia:
zad1 Na okręgu opisano trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości 10 cm. Oblicz długości trójkata i jego pole.
34
tutututut:
Jak zapisać w postaci iloczynowej trójmian kwadratowy y=−4
2
+2x−1
1
maja:
8 − 2x
2
doprowadź wyrażenie do najprostrzej postaci:
4x
3
−2x
2
−16x+8
0
Aleksandra:
Udowodnić, że dystrybuanta jednowymiarowej zmiennej losowej jest lewostronnie ciągła?
3
Kwachu:
obliczyć mam pole obszaru pomiędzy: f(x)=x
2
+4x i g(x)= x+4
1
ratarta:
Zad1. wyznacz równanie opisujące zbiór punktów, których odległość od punktu A jest dwa razy większa niż odległość od punktu B.
0
Aleksandra:
Zmienna losowa X ma rozkład N(3,2) i mam obliczyć P(|X−2|<1) Jak to zadanie rozwiązać, bo ta wartość bezwzględna mnie trochę zdezorientowała.
0
Aleksandra:
1)W magazynie znajdują się żarówki produkowane w trzech fabrykach A, B, C. Żarówki fabryki A stanowią 50% zapasu żarówek, fabryki B 40%, a fabryki C 10%. Wiadomo, że żarówki w produkcji
4
Patryk:
: Wyznacz najmniejszą liczbę całkowitą m, dla której funkcja
2
krzyś:
w calosci prosze
1
nana:
Dana jest funkcja f(x)=(2−a)x+4 wyznacz jeśli:
1
marek:
obliczy mi to ktos w calosci? cos α=1/3 i α∈(3/2 π;2π)
1
piotr:
Uzasadnij, że dla x=
√
6
−
√
2
funkcja liniowa f(x)=
√
2
x − 2
√
3
4
nana:
1, Wyznacz wartosc parametru m proste
0
maciek:
cos α=1/3 i α∈(3/2 π;2π)
2
maciek:
c)sin(−120stopni)=
22
Adrian:
a)cos α= 3/5
1
najmniejsze dodatnie rozwiązan:
Wyznaczyć najmniejsze dodatnie rozwiązanie układu równań
9
reszta z dzielenia:
obliczyć resztę z dzielenia liczby 2
1
0
0
0
przez 77
20
Tabi:
Zbuduj wykres funkcji + własności: −2x+1 dla x∊<−1,3)
4
mamma mia:
Zbadaj wzajemne położenie okręgów, O1 (S1,r1), O2(S2,r2), jeśliI |S1S2| =5, r1=3, r2=4.
8
zadanie:
Indukcyjnie wykazać, że dla każdej liczby naturalnej n ≥ 144 istnieją liczby naturalne x i y
5
Marcin:
Dany jest sześciokąt o boku 6 cm. W jego dwóch wierzchołkach leżących na przeciwko siebie wyznaczono środki okręgów. Po ich narysowaniu wewnątrz sześciokąta powstała figura. Oblicz jej
4
Tabi:
Dane sa zbiory: A={1,2,4,5} B={2,4,6} C={3,9}
0
byk:
elektrotechnika − pomoze ktos?
0
qwery:
∫∫D
x
X
2
+ x
2
dxdy gdzie zbior D jest ograniczony przez krzywe y =
x
2
2
, y = x
0
reqer:
wykorzustując własności iloczynu wektorowego obliczyc pole trójkata o wierzchołkach (1,1,1) , (1,2,3), (−1,3,0)
3
babyclon:
W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają poniższe warunki:
4
kama:
naszkicuj wykres funkcji f(x) = log
1/2
(x). Naszkicuj wykres funkcji h(x) = 2 *
|log
1/2
(x)|
log
1/2
(x)
2
raff:
moze mi ktoś napisac tabelke do wykresu funkcji g(x)=(
1
2
)
x
−4
1
Kazik:
1. Boki trójkąta ABC maja długość 13,10,21 (cm) Oblicz sinus najmniejszego kąta w trójkącie ABC.
1
creativee:
Zad1. wyznacz równanie opisujące zbiór punktów, których odległość od punktu A jest dwa razy większa niż odległość od punktu B.
5
Marta:
Mam takie zadanie, i nie wiem jak to rozwiązać (przyznaję się bez bicia że przespałam kilka wykładów:()
6
Patryk:
znajdz liczbe odwrotna do liczby
3
Sans toi:
Proszę o pomoc w całkowaniu bo niestety jestem nogą z matmy ∫
1/
x
2
+25
=
1
5
arctg(
x
5
) czemu tak wyszło ? mógłby mi ktoś wytłumaczyć
?
3
Gradient:
Jak obliczyć gradient funkcji w punkcie (π,1)
1
123:
czy dobrze obliczylem pochodna ?
3
paulina:
∫∫(7y−x)dxdy t
1
12345:
zapytanie czy dobrze policzylem calke ∫ (
√
lnx −1
/ x ) dx = 2/3 (lnx−1)
3/2
+ C
1
Malinex:
e
2y
jakie sa pochodne I i II rzedu z f(x,y)=
?
x
4
1
Magda :
W trójkącie ABC zaznaczono środki boków i połączono je. Powstała w ten sposób figura ma 7 cm
2
powierzchni. Oblicz pole całej figury.
1
jaga:
Wyznacz długości boków i miary kątów w trójkącie prostokątnym ABC (kąt C jest katem prostym) wiedząc, mając dane:
2
Inga:
Trapez wpisano w okrąg. Wiedząc, że jego pole wynosi 20 cm
2
a obwód 20 cm oblicz jego wysokość.
5
Bartek:
Dlaczego w przypadku gdy mamy: a*b*c >= 0
9
Junis :
Rozwiąż równanie i nierówności : a) −4x
2
+x−7> 0
2
irek:
hej
mam prośbę. jutro mam egzamin, a nie wiem, jak się oblicza takie zadanie, tzn. wiem częściowo, ale w pewnym momencie się gubię. Proszę o pomoc, moje gg: 1392034 albo mail:
14
naiwna:
Dwoje internautów umówiło się na spotkanie w sieci między godziną 17 a 18, przy czym ze względu na koszty połączenia będą na siebie czekać co najwyżej 10 minut i nie dłużej niż do godziny
8
ola:
Witajcie, podpowiedzcie mi proszę jak ugryźć to zadanie mam wyznaczyć ekstrema lokalne f(x,y)=x
6
+6xy−y
3
17
Całka:
Dobrze obliczyłam pochodne cząstkowe z tej funkcji?
1
Damian:
Narysuj wykres funkcji f(x) = −log przy podstawie z 1/2(x−2). a) podaj dziedzinę funkcji f.
6
marcin:
Pochodna z wykorzystaniem reguły de'Hospitala czy dobrze?
1
Iwo:
27
x
(3x+1)=6 Czy ktoś potrafi to rozwiązać, bo mi nie wychodzi.
3
Jodil:
Cześć. Dopiero zaczynam przygodę z pochodnymi i chciałbym prosić o rozwiązanie takiego (chyba prostego
) przykładu, aby upewnić się, że mam dobrze.
2
Junis :
Pomocy. Wykonaj wykres funkcji y= −x∧2 +x−1. Co zrobić na wykresie kiedy delta jest mniejsza od zera?
3
Tomek:
Mam nietypowe zadanie otóż mam równanie x + y + z = 305 gdzie − x i y jest z przedziału od 65 do 90
3
Całka:
Od czego najpierw zacząć naukę: od całek oznaczonych czy nieoznaczonych?
2
genjusz:
sprawdz czy funkcja f(x)=
x
2
−x −5
jest ciagla w punkcie x
0
= 5 jest ciagla
2
Marlena:
Bardzo proszę o pomoc! Znajdź współczynnik b i c funkcji kwadratowej y=x
2
+bx+c, mając dane współrzędne wierzchołka
3
Paulina:
wyznacz współrzedne środka cięzkosci figury ograniczonej krzywa y(x)=1−x2 i osią OX
2
nameless:
:::rysunek::: Na rysunku przedstawiono parabolę która jest wykresem funkcji kwadratowej f. Wyznacz wzór tej
2
Damian.:
Znajdź wzór, którym jest określony ciąg:
1
Przemysław:
|2sinα−
√
3
|=
√
3