znajdź ekstrema lokalne
ola: Witajcie, podpowiedzcie mi proszę jak ugryźć to zadanie mam wyznaczyć ekstrema lokalne
f(x,y)=x6+6xy−y3
19 cze 14:54
19 cze 14:56
ola: czyli coś takiego?
f'x=3x2+6y
f'y=6x−3y2
f(x,y)=3x2+6y
f'x=6x
f'y=6
f(x,y)=6x−3y2
f'x=6
f'y=−6y
i z tego macierz zrobić?
6x 6
6 −6y
19 cze 15:30
Grześ: f'
x=
6x5+6y
pochodne f'
yx i f'
yy dobrze, popraw tylko te dwie pierwsze

poza tym musisz rozwiązać układ:
6x
5+6y=0
6x−3y
2=0
wyznaczyć pary punktów i podstawiać wartości do macierzy

bo macierz przecież powinna zawierać wartości, a nie zmienne
19 cze 16:04
ola: ajć mój błąd powinno być x3+6xy−y3 więc chyba dam radę;?)
19 cze 16:19
ola: nie wiem jakaś ciemna masa we mnie wstąpiła bo już nie wiem jak rozwiązać ten układ
3x2+6y=0
6x+3y2=0
podnieś któreś 2 i później będzie coś z x4 ew y4...a później podstawić za x4 jakieś t2? i
później Δ etc. czy jednak źle kminię?
19 cze 16:37
ola: znajdzie się jakaś dobra duszak, która mi z tym pomoże?
19 cze 22:17
Artur z miasta Neptuna:
tam masz przecież:
f'
x = 3x
2+6y
f'
y = 6x
− 3y
2
| | 3 | | 3 | |
6x − 3y2 = 0 ⇒ 6x + |
| x4 = 0 ⇒ |
| x(8+ x3) = 0 ⇒ x = 0 ⋁ x = −2 |
| | 4 | | 4 | |
więc masz dwa punkty podejrzane o ekstremum:
(0,0) oraz (−2, −2)
19 cze 23:06
Vizer: Nie lepiej z pierwszego wyznaczyć x i podstawić do drugiego (albo z drugiego y i podstawić do
pierwszego)?
19 cze 23:08