plnimetriaa :(
creativee: Zad1. wyznacz równanie opisujące zbiór punktów, których odległość od punktu A jest dwa razy
większa niż odległość od punktu B.
a)A(6,0) B(0,0)
b)A(0,4) B(0,−2)
c)A(0,−6) B(0,6)
Zad2. Wyznacz równanie okręgu o środku P stycznego do prostej l.
a) P(−1,4), l:y= 4/3x −3
b) P(5,−4), l:y=− 1/3x +1
Zad3. Dany jest trójkąt prostokątny o wierzchołkach:A(−4,0),B(8,−4),C(4,4). Wyznacz równanie
okręgu opisanego na trójkącie A'B'C' który jest obrazem trójkąta ABC w jednokładności o środku
S i skali k.
a)S(0,0), k=−1/2
b)S(4,−3),k=3
c)S(1,0),k=3/2
19 cze 17:24
Mila: zadanie1)
P(x,y)
√(x−6)2+y2=2√x2+y2 /2
po wykonaniu działań
x2+y2+4x=12
(x+2)2+y2=16 okrąg
S=(−2,0) r=4
Pozostałe rób podobnie
19 cze 18:11