matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrażenie
maja:
8 − 2x
2
doprowadź wyrażenie do najprostrzej postaci:
4x
3
−2x
2
−16x+8
19 cze 18:44
Buuu:
8 −2x
2
8 − 2x
2
=
=
2x
2
(2x − 1) −8(2x − 1)
(2x − 1)(2x
2
− 8)
8 − 2x
2
1
=
(2x − 1)*(−1)*(8 − 2x
2
)
1−2x
19 cze 19:00