Przekątna kwadratu
Paula: Proszę o pomoc!
Przekątna kwadratu jest o 3cm dłuższa od jego boku. Oblicz pole tego kwadratu.
Wiem jak to zrobić tylko chodzi mi o rozpisanie krok po kroku rozwiązania tego zadania.
19 cze 21:36
Mateusz:
no więc a+3= a√2 wyznacz a z tego i podstaw do wzoru na pole kwadratu
19 cze 21:39
krystek: d=a√2 i d=a+3 ⇒a+3=a√2⇒a(1−√2)=3⇒a=...
19 cze 21:40
Eta:
| | 3 | |
d=a+3 ⇒d−a=3 a√2−a=3 a= |
| = 3(√2+1) |
| | √2−1 | |
P= a
2=....
19 cze 21:41
Paula: | | 3 | |
Eta Czy mogłabyś mi wyjaśnić jak z postaci a= |
| wzięlo się 3 (√2+1) |
| | √2−1 | |
19 cze 21:45
Mateusz:
usuwanie niewymiernosci z mianownika
19 cze 21:45
Paula: no tak ale dlaczego 3(√2+1)
19 cze 21:46
Kwachu: | 3 | | 3 | | 3 | |
| = |
| * |
| =3*(√2+1) |
| √2−1 | | √2−1 | | √2+1 | |
19 cze 21:47
Eta:
Po usunięciu niewymierności z mianownika
| | 3 | | √2+1 | | 3(√2+1) | |
|
| * |
| = |
| = 3(√2+1) |
| | √2−1 | | √2+1 | | 2−1 | |
19 cze 21:47
konrad: no właśnie dlatego
19 cze 21:48
Kwachu: tam w mianowniku ma byc tez √2 +1 a nie 3
19 cze 21:48
Paula: dziekki, a jeszcze samo obliczenie pola
19 cze 21:49
Eta:
Echh
Kwachu
19 cze 21:49
Eta:
No przecież ,każde małe dziecię to wie

P=a
2= [3(
√2+1)]
2 = 9(2+2
√2+1)= 9(3+2
√2) [j
2]
19 cze 21:51
Kwachu: Eta, licznik ≠ mianownik?

o to chodzi?
19 cze 21:53
Paula: dzieki wielkie
19 cze 21:55
Ajtek:
Kwachu tak.
Dobry wieczór
Eta 
.
19 cze 21:58