Oblicz wartości pozostalych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α gdy
Adrian:
a)cos α= 3/5
b)tg α=3/4
19 cze 18:18
Basiek: kąt ostry⇒ sinα, cosα, tgα, ctgα≥ 0
a) sin
2α+cos
2α=1 −> podstawić, obliczyć.
| | sinα | |
b)tgα= |
| oraz sin 2α+cos 2α=1 −> układ równań, podstawić, obliczyć itd.  |
| | cosα | |
19 cze 18:21
picia:
lub tez narysowac trojkat prostokatny i obliczyc potrzebny bok
19 cze 18:23
Basiek: Ech... no można, można.

Ale tak chyba ładniej. Znaczy mądrzej.
19 cze 18:24
picia:
do wyboru, do koloru

19 cze 18:25
adrian: a obliczy mi to ktos?
19 cze 18:28
picia:
juz masz podane dwa sposoby jak to obliczyc, wybierz ktorys i dzialaj

sprawdzimy w razie co.
19 cze 18:31
Eta:

dla kąta ostrego α
1/
a
2= 5
2−3
2 ⇒ a= 4
| | 4 | | 4 | | 3 | |
sinα= |
| , tgα= |
| , ctgα= |
| |
| | 5 | | 3 | | 4 | |
2/ dokończ samodzielnie
19 cze 18:37
krzyś: nie mam czasu na pierdol...... o szopenie , nie ktos to rozwiaze .siedzicie w tym
19 cze 18:39
Eta:
Echh ....szkoda,że tego wcześniej nie napisałeś

Dostałbyś "figę"
19 cze 18:41
krzyś: nie mam pojecia jak to podlozyc do wzoru
19 cze 18:45
picia:
NIKT po takim wpisie Ci nie pomoze.
19 cze 18:47
Kwachu: jeżeli ktoś potrzebuje rozwiązanie to... również w tym siedzi...
19 cze 18:47
Eta:
Do jakiego wzoru?
z def, funkcji trygonometrycznych
| | 3 | | 4 | | 4 | |
2/ sinα= |
| cosα= |
| ctgα= |
| |
| | 5 | | 5 | | 3 | |
19 cze 18:48
19 cze 18:50
krzyś: tak ale ja mam 7zadan na jutro z trygonometri a to jest nieosiagalne zebm mial czas jeszcze na
biole,i chemie
19 cze 18:50
Eta:
A co robiłeś przez cały rok szkolny?
19 cze 18:51
Kwachu: chłopie ja mam tydzień na zrobienie trochę ponad 100 zadań z matematyki. gdzie ja mam znaleźć
czas na inne przyjemności? wybraleś taką a nie inną szkołę, to teraz się ucz...
19 cze 18:55
Basiek: Matura sama się nie napisze.
19 cze 18:56
krzyś: bede jak smuda bez matury
19 cze 19:02
Kwachu: Basiek, ja bym obstawiał że test po gimnazjum sam się nie napisze. Po zachowaniu Krzysia i po
tym zadaniu nie wierzę, że to może być poziom ponadgimnazjalny.
19 cze 19:08
Basiek: Nie takie osobliwości widywałam...

Można nawet przywyknąć. Więc dalej stawiam jednak na
maturę.

Tu nie brakuje czasu, a odrobiny dobrej woli, a tego nikt nikomu nie narzuci.
19 cze 19:10
krzyś: haha kwachu se nie wierz ,nie na moj leb matma
19 cze 19:19
jghu: √10
2 lut 10:58