Prędkości
Madzia: Dwa samochody pokonały te samą trasę 255km. Średnia prędkość pierwszego z nich była o 8 km/ h
większa od średniej prędkości drugiego. Pierwszy samochód przejechał tę trasę w czasie 30 min
krótszym niż drugi. Z jakimi średnimi prędkościami poruszały się samochody?
19 cze 22:09
Mila: s=v*t
v− prędkość drugiego samochodu
v+8 −prędkość pierwszego samochodu
t−0,5 czas jazdy I samochodu
t− czas jazdy II sam.
v*t=255
(v+8)*(t−0,5)=255
rozwiąż układ
19 cze 22:25
mala2:
v1=(v+8)
v2=v
−−−−−−−−
układ równań
(v+8)(t−0,5)=255
v*t=255
v = 60 km/h II samochód
v+8=68 km/h I samochód
19 cze 22:27