Pochodne cząstkowe
Całka: Dobrze obliczyłam pochodne cząstkowe z tej funkcji?
f(x,y,z)= 2x2−xy+y2−z
po x = 4x −y
po z = 1
po y= x+1
19 cze 14:48
19 cze 14:49
Całka: OK, faktycznie widze gdzie popełniłam błąd a ta po x jest dobrze?
19 cze 14:51
Całka: A gdyby dalsza treść zadania mówiła o tym, że szukamy punktów stacjonarnych to powinnam
uzyskane pochodne porownać do zera? ale jak skoro po z wyszło −1 ?
19 cze 14:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to byś miała −1 = 0 −−− sprzeczność
i co wtedy piszesz?
19 cze 14:58
Całka: A czy zej funkcji dobrze je obliczyłam:
f(x,y)= 2−y (x2+y)
po x to 2−y(x2+y)+2x * 2−y
po y to −y2−y−1 x2 +y+2−y
?
19 cze 15:00
Całka: Artur, że funkcja nie ma punktów stacjonarnych?
19 cze 15:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | x2 | | y | |
f(x,y) = 2−y(x2 + y) = |
| + |
| |
| | 2y | | 2y | |
f'
x źle
f'
y jeszcze gorzej
(a
y)' = a
y * ln a




19 cze 15:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
gdzie a −−− stała (np. 2
19 cze 15:11
Całka: | | 1 | |
aaaaa już rozumiem bo przecież a−x to |
| od takich uproszczeń powinnam zacząć |
| | ax | |
a dobrze odpowiedziałam na Twoje pytanie dotyczące punktów stacjonarnych?
Jeżeli jest taka sprzeczność to funkcja ich nie ma?
19 cze 15:27
Całka: ale po x wychodzi mi zupełnie inaczej i nie wiem gdzie robie bląd:
| (x2+y)'2y − (2y)'(x2+y) | |
| = U{(2x2y{2xy} |
| (2y)2 | |
19 cze 15:37
19 cze 15:38
Całka: to znaczy w mianowiku 22x
19 cze 15:39
Całka: to znaczy 22y
19 cze 15:39
Całka: a ja ja juz wiem jak zrobiłeś to po x po rozbiciu to na dwa wyrazy po prostu wyeliminowałeś
bo w końcu pochodna ze stałej to zero a skoro po x przyjmujemy za Y jakąkolwiek liczbe moglo by
być to będzie ten człon równy zero
19 cze 15:44
Całka: ale chwila po tym x jeszcze to skoro wyeliminowaliśmt ten drugi wyraz to zostaje nam policzyć
pochodną z x dzielonego na 2y i w mianowniku nie powinno byc u Ciebie 2y2?
19 cze 15:48
Całka: Pomocy
19 cze 16:07
Artur z miasta Neptuna:
odnośnie 15:48 −−− patrz Twoja wypowiedź z 15:44 ... czym jest 2
y w momencie liczenia
pochodnej 'po x'

jest stałą

a wiadomo, że (cf(x))' = c*(f(x))'



prawda

19 cze 22:59