funkcja logarytmiczna
babyclon: W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych punktów płaszczyzny, których
współrzędne spełniają poniższe warunki:
(rysunek wykonam sama, proszę tylko o wskazanie sposobu rozwiązania)
| | xy | |
a) log2 |
| − log2x * log2y = 0 |
| | 2 | |
zał: x, y >0
b) log
y+1(x
2 − x) > log
2y+1(x
2 − x), gdzie y∊ (−1,0)
zał: x∊(−
∞, 0) suma (1,
∞)
19 cze 17:35
babyclon:
19 cze 21:47
Mila:

a) log
2(xy)−log
22−log
2x*log
2y=0 i x>0 i y>0
log
2x+log
y−1−log
2x*log
2y=0 grupuję wyrazy( 1i ostatni)
log
x*(1−log
2y)+log
2y−1=0
log
x*(1−log
2y)−(−log
2y+1)=0 wyłączam (1−log
2y)
(1−log
2y)*(log
x−1)=0
(1−log
2y)=0 lub (log
x−1)=0
log
2x=1 lub log
2x=0
x=2 lub y=2 i x>0 i y>0
19 cze 22:47
Mila: b) logy+1(x2 − x) > log2y+1(x2 − x), gdzie y∊ (−1,0)
logy+1(x2 − x) − log2y+1(x2 − x)>0
logy+1(x2 − x)*(1−logy+1(x2 − x))>0 x∊(−∞, 0) suma (1,∞) i y∊ (−1,0)
rozwiąż ten warunek, podstawa: 0<y+1<1
19 cze 23:03