środek ciężkości
Paulina: wyznacz współrzedne środka cięzkosci figury ograniczonej krzywa y(x)=1−x2 i osią OX
19 cze 00:58
gośc: Nie wiem, czy nie za późno, ale może się komuś przydać.
| | 1 | |
1. Można na siłę z definicji: r0→= |
| ∫Sr→dS, czyli całka podwójna po powierzchni |
| | S | |
ograniczonej tą krzywą z odległości od środka układu wsp, czyli
√x2+y2, dzielone przez tę
powierzchnię.
2. Można jednak trochę w tym przypadku pokombinować, żeby nie liczyć całki powierzchniowej.
Wystarczy zauważyć, że figura jest symatryczna wzgl. osi OY, więc środek masy będzie leżał na
niej i problem sprowadza się do 2 całek jednowymiarowych po dy −− liczymy jak gdyby środek
masy układu beleczek prostopadłych do osi OY.
Całka:
01∫y*
√1−ydy, dzielone przez całkę powierzchni:
−1
1∫(1−x
2)dx
Dostaniemy wsp y
0, a x
0 oczywiście =0.
19 cze 12:22
gośc: Sorry, poprawka −− trochę popędziłem:
Pierwsza całka w p. 2. powinna być pomnożona przez 2, bo beleczka jest symetryczna wzgl. OY.
Druga całka w p. 2 jest po dx, a nie po dy, jak napisałem, bo tak łatwiej powierzchnię tu
policzyć, ale równie dobrze można by po dy, tylko funkcja pod całką byłaby 2√1−y i całka od
0 do 1.
19 cze 12:25
Paulina: Dzięki !
19 cze 13:26