prawdopodobienstwo
naiwna: Dwoje internautów umówiło się na spotkanie w sieci między godziną 17 a 18, przy czym ze względu
na koszty połączenia będą na siebie czekać co najwyżej 10 minut i nie dłużej niż do godziny
18. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że się spotkają?
19 cze 14:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 4 | | 2 | |
a) Internauta 1 wchodzi w godzinach 17.10 − 17.50 z prawdopodobieństwem |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
jaka jest szansa, że internauta 2 wyjdzie w przedziale 'wejście int. 1
+/
− 10min czyli w
| | 1 | |
oknie 20min? oczywiście |
| |
| | 3 | |
| | 2 | | 1 | | 2 | |
A więc dla przypadku (a) mamy |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
| | 2 | |
b) internauta 1 wchodzi w godzinach 17.00−17.10 lub 17.50−18.00 z prawdopodobieństwem |
| = |
| | 6 | |
jakie będzie 'średnie' okno w jakim internauta 2 może się 'wstrzelić? oczywiście będzie to
| | 0min + 10min | |
10min + |
| = 15min |
| | 2 | |
| | 1 | |
jaka jest szansa, że internauta 2 wyjdzie w przedziale 15min? oczywiście |
| |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
A więc w przypadku (b) mamy |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 4 | | 12 | |
Ostatecznie:
19 cze 15:05
naiwna: dziekuje

jednak nie rozumiem o co chodzi z tym 15min i "wstrzeleniem w okno". Moglbys
wyjasnic

19 cze 15:10
naiwna: prosze : )
19 cze 15:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
'wstrzelenie w okno' czyli ... niech geniek wejdzie do neta nie później niż 10min po tym jak
zenek się zalogował lub nie wcześniej jak 10min przed tym jak zenek się zalogował
jeżeli zenek loguje się zbyt wczesnie 17 lub blisko 18 to geniek ma 'mniejsze okno'

Przykład.
Zenek loguje się o 17.05
A więc, aby doszło do spotkania to Geniek musiałby się zalogować gdzies pomiedzy 17.00 − 17.15.
Przykład 2.
Zenek loguje się o 17.02
A więc, aby doszło do spotkania to Geniek musiałby się zalogować gdzies pomiedzy 17.00 − 17.12
Zenek − internauta 1
Geniek − internauta 2
19 cze 15:15
naiwna: | | 0min+10min | |
ok, rozumiem  ale nadal nie wiem skad wzielo sie 10min + |
| , no bo ok 10min ma |
| | 2 | |
zeby sie wstrzelic.. ale skad pozniej to 0..?i czemu tylko raz dzielimy na dwa? mozna by
popatrzyc na to tak,ze przed 17 nie moze sie wstrzelic..bo od 17 sie umawiali wiec faktycznie
0, pozniej ma 10 min, potem znow 10min przy 18 no i po 18 znow 0. ale to ja bym inaczej
zapisala
19 cze 15:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
dlaczego w przypadku (b) 'średnie okno' wynosi 15 min?
Juz wyjasniam
Zenek loguje się gdzieś pomiędzy 17.00 a 17.10
będzie czekał 10min.
A o ile wczesniej Geniek mógł się zalogować? (zakładamy, ze 17.00 to najwcześniejsza pora)
gdzieś pomiędzy 17.00 a momentem zalogowania Zenka ... jaki będzie ŚREDNIA dlugość tego
przedziału? 5min ... dlaczego? Ponieważ:
Zenek loguje się o 17.00 to przedział PRZED jego logowaniem wynosi 0min
Zenek loguje się o 17.01 to przedział PRZED jego logowaniem wynosi 1min
.......
Zenek loguje się o 17.09 to przedział PRZED jego logowaniem wynosi 9min
Zenek loguje się o 17.10 to przedział PRZED jego logowaniem wynosi 10min
przedziały te tworzą ciąg arytmetyczny = średni element to średnia arytmetyczna maksymalnego i
| | 0min + 10min | |
minimalnego elementu i stąd |
| = 5min |
| | 2 | |
analogicznie dla wejść Zenka w godzinach 17.50−18.00
19 cze 15:20
Krzysiek:

lub standardowo liczyć:
x∊[0,1]
y∊[0,1]
|x−y|<1/6 − różnica przyjścia jest mniejsza niż 1/6 godziny
P(A) to pole zakreskowane na niebiesko
19 cze 15:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście 'czas' nie jest liczony z dokładnościa co do minuty ... ale i tak średnie 'okno'
będzie wynosić 10min + 5min = 15min
19 cze 15:22
naiwna: czyli w przypadku 17.50−18.00 jest U{10min+10min]{2}? bo moze sie zalogowac juz o 17.40 i
akurat sie "spotkaja" o 17.50 ?
19 cze 15:36
naiwna: i jak to obliczyc Twoim sposobem
Krzysiek
19 cze 15:39
naiwna:
19 cze 15:48
Krzysiek: internauta 1 jak i internauta 2 mogą przyjść na spotkanie od 17 do 18 czyli mają całą godzinę
zatem: x,y∊[0,1]
aby doszło do spotkania różnica ich przyjścia musi być mniejsza od 1/6 godziny i w zależności
kto przyszedłby pierwszy tą zależność opisuje moduł, |x−y|<1/6
Ω={(x,y): x,y∊[0,1] }
A={(x,y): |x−y|<1/6}
μ−miara (pole )
μ(Ω)=1*1 =1 (pole kwadratu)
więc musisz policzyć pole tego zakreskowanego obszaru
19 cze 15:56
naiwna: haha, wszystko fajnie

i dziekuje za wyjasnienie, tylko jak obliczyc to pole?

bo to tu jest
u mnie problem
19 cze 16:01
Krzysiek: możesz policzyć pola tych trójkątów i odjąć od pola kwadratu...
19 cze 16:07