zadanie
zadanie:
Indukcyjnie wykazać, że dla każdej liczby naturalnej n ≥ 144 istnieją liczby naturalne x i y
takie, że n = 9x * 19y
19 cze 18:06
najmniejsze dodatnie rozwiązan: Pomoże ktoś?
19 cze 19:03
Vax: Teza nie jest prawidłowa, nie miało być przypadkiem znaku + zamiast * ?
19 cze 19:38
najmniejsze dodatnie rozwiązan: Zgadza się, tam jest błąd. Powinno być n = 9x + 19y
19 cze 19:42
Vax: Zauważmy, że w Z9 mamy {n , n−19 , n−2*19 , ... , n−8*19} = {0,1,2,3,..,8}. Istotnie:
n−19*k = n−19*l (mod 9) ⇔ 19(k−l) = 0 (mod 9) ⇔ k=l (mod 9)
Tak więc dla n ≥ 8*19 = 152 teza działa (od n odejmujemy cały czas 19 dopóki nie dostaniemy
liczby podzielnej przez 9, a dostaniemy zawsze, co pokazałem na początku). Dla
n=144,145,..,151 sprawdzamy ręcznie, że działa. qed.
19 cze 19:55
zadanie: Dlaczego w Z9?
19 cze 20:10
Vax: W Z9 czyli mod 9, po prostu zauważamy fakt, który pozwala rozwiązać zadanie.
19 cze 20:15
zadanie: 144 i 9 dzielą się przez 9, ale 19?
19 cze 20:29
Vax: Pokażę dla przykładu jak to wygląda dla n=182. Widzimy, że dana liczba nie dzieli się przez 9.
Odejmujemy 19 otrzymujemy 182−19 = 163, co również nie dzieli się przez 9. Odejmujemy dalej:
163−19 = 144, co się dzieli przez 9 (144 = 16*9), więc 182 − 2*19 = 16*9 ⇔182 = 16*9 + 2*19
Czyli teza działa (x=16 , y=2). To co wcześniej pokazywaliśmy to to, że mając dowolną liczbę
naturalną n, n ≥ 152, któraś z liczb:
n , n−19 , n−2*19 , ... , n−8*19
musi być naturalna i podzielna przez 9, co jest równoważne z tezą. Pozostaje rozpatrzeć
przypadki, gdy 151 ≥ n ≥ 144
19 cze 20:36