rozniczki
pigletek: Wyznaczyc rozwiazanie zagadnienia poczatkowego: x0 = Ax, x(0) = x0, jezeli
1 0 0 1
A= 2 1 −2 x0= 0
3 2 1 0
to powyzsze sa w macierzach
Prosze o rady jak postepowac lub link co by wyjasnil w miare
19 cze 22:58
pigletek: jakos nie wiem o co chodzi z tymi wartosciami wlasnymi
19 cze 23:02
Krzysiek: aby wyznaczyć wartości własne rozwiązujesz układ:
det(A−λI)=0
I−maicerz jednostkowa
19 cze 23:11
pigletek: ok, obliczylem wyznacznik wyszlo mi (1−λ)3 +4−4λ
co dalej?
19 cze 23:17
19 cze 23:21
pigletek: wpierw podstawiajac λ=1 wyszlo mi x
1=x
3 i x
2=−3/2 x
1
czy robie to co trzeba?

jak tak to mi te dane teraz daly?
musze jeszcze podstawic 1−2i oraz 1+2i i to samo policzyc?
19 cze 23:36
pigletek: znalazlem cos ciekawego, nie wiem czy to o to chodzi ale te iksy co mi wyszly to moge je tak
sobie zlozyc do [1,−3/2,1] i to bedzie etC1[1,−3/2,1]T
czy to nie o to chodzi? ;<
19 cze 23:41
Krzysiek: [1,−3/2,1] to wektor własny odpowiadający λ=1
x'=Ax
to x=SeJt C (oznaczenia takie jak w linku )
19 cze 23:49
pigletek: a te poczatkowe x0 z zadania to do czego sie wykorzystuje?
19 cze 23:53